Ikarbus IK-312MB - Novi model međugradskog autobusa iz Ikarbusa (2016)

FacebookTwitter

Napisao Administrator
sreda, 20 jul 2016 14:45

Ikarbus IK-312MB

Izrada novog modela autobusa IK-312MB na Mercedes-Benz srednjepodnoj šasiji MB IBC 2-RF već je otpočela u zemunskoj fabrici Ikarbus, a poznat je i kupac ovog prvog modela, radi se o prevozniku "Arriva" koji je ovaj autobus kupio po ceni od oko 150.000 eur. Isporuka se očekuje krajem godine (2016).

Novi Mercedes iz Ikarbusa imaće motor Mercedes-Benz OM 936 snage 299 konja (220 kW) i ispunjavaće normu Euro 6. Menjač je šestostepeni manuelni, takođe iz Mercedes-a. Od bezbednosnih sistema tu su AEBS, napredni elektronski sistem koji kontroliše više bezbednosnih funkcija, ABS (sistem protiv blokiranja točkova prilikom kočenja), ASR (sistem protiv proklizavanja pogonskih točkova), BAS (elektronska asistenacija pri kočenju), ESP (elektronska kontrola stabilnosti).

Osim zatamnjenih stakala i klima uređaja, IK-312MB će imati i sedišta sa oborivim naslom, LCD monitore, audio sistem, mikrofon za vozača i vođu puta, itd. Elektronski sistem kontrole oslanjanja daje mogućnost spuštanja nivoa autobusa radi lakšeg ulaska i izlaska putnika. Radi lakšeg utovara prtljaga, prtljažnik poseduje osvetljenje. Za veći komfor vozača na dugim relacijama tu je tempomat, ali i sistem koji upozorava vozača na neželjeno napuštanje saobraćajne trake.

Ovo je drugi prototip koji Ikarbus radi u saradnji sa kolegama iz Mercedes-a, prvi model je IK-112LE čija je promocija bila 2014. godine i do sada je prodato više od 50 vozila ovog modela.

Posle duže pauze, od skoro 10 godina, Ikarbus će ponovo započeti proizvodnju međugradskog autobusa koji bi trebalo da bude konkurentan ne samo na srpskom tržištu, već i u drgim Evropskim zemljama.

[Ikarbus] [busevi.com]

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži