Prijava - stanje vozila na autobuskoj liniji broj “54”

Napisao Administrator
nedelja, 16 februar 2014 10:25

PRIJAVA:

Poštovani,

Ukazujemo Vam na učestale prijave korisnika na loše opšte stanje vozila zaduženih na liniji broj "54". Putnici ukazuju na loše opšte stanje autobusa, loše grejanje putničkog prostora, slabu higijenu u putničkom prostoru, neispravne validatore za očitavanje karata.

Molimo Vas da primedbe prosledite nadležnoj tehničkoj službi i preduzmete mere u cilju kontrole vozila, i poboljšanju kvaliteta usluge na obostrano zadovoljstvo.

Primedbe putnika:

"Autobusi su skroz razvaljeni, vrata se sama otvaraju na krivinama, grejanje radi kad mu se radi, sedišta su toilko prljava da na meblu ima pola santimetra naslage prljavištine. Ko na to da sedne i propasti svoje odelo? Vidi se da se ne peru danima jer povraćotina stoji dok se nogama ne raznese.

Svaka čast vozačima koji se muče sa ovakvim autobusima da bi zaradili plate. Kome da se obratimo da se ova linija dovede u red."

"Sinoc (30.01.2014) u autobusu na liniji 54 iz Makisa sa polaskom u 21:40 ni jedan validator od ukupno 3 nisu radila, ne znam da li je bilo hladnije napolju ili u autobusu, o higijeni da i ne govorim. Divim se vozacima koji voze onako nesto. Na zalost zaboravio sam garazni broj vozila. Molim DJP da ako GSP nece/ne moze/ili sta vec da normalno odrzava ovu liniju da je da nekome drugome."

ODGOVOR nadležnih:

Povodom predstavke korisnika prevoza, primljene elektronskom poštom u Sektor za saobraćaj dana 6.2.2014. godine, u vezi sa ekspolatacionim stanjem vozila angažovanih na liniji „54", u prilici smo da odgovorimo sledeće:

Na liniji javnog prevoza „54" važećim redom vožnje angažovana su dva vozila saobraćajnog pogona „Kosmaj". Važećim planom angažovanja zadužena su vozila garažnih brojeva A-105, kao prvi po redu vožnje i A-80, kao drugi po redu vožnje. Radi se o vozilima tipa IK-FAP-103, proizvedeni 2005. godine. SP „Kosmaj" u svom voznom parku poseduje 37 vozila ovog tipa.

Na predočene konkretne primedbe koje se tiču stanja vozila, obaveštavamo Vas da sva vozila po završetku rada na liniji i ulasku u garažu prolaze tzv. „noćni pregled", odnosno obavezan dnevni pregled vozila i tom prilikom se sve uočene neispravnosti, nepravilnosti i nedostaci otklanjaju, u najkraćem mogućem roku. Takođe, vozači su dužni da svoja zapažanja i primedbe u vezi sa tehničkom ispravnošću vozila evidentiraju u odgovarajuću rubriku putnog naloga vozila, koji se pregledaju po dolasku vozila sa linije i tom prilikom vrši dijagnostifikovanje i otklanjanje uočenih problema, u skladu sa procedurama rada. Vozači na liniji „54" preventivno su pozvani na razgovor i obavešteni da sve uočene eventualne nedostatke i nepravilnosti u vozilima evidentiraju i prijavljuju kroz odgovarajuću rubriku putnog naloga, u cilju što efikasnijeg otklanjanja tih problema.

Napominjemo da se svakodnevno vrši održavanje higijene u vozilima, u skladu sa vremenskim prilikama (u zimskom periodu i kada su spoljne temperature niske prelazi se na tzv. „zimski režim pranja", koji podrazumeva fizičko uklanjanje krupnog otpada iz vozila i brisanje poda odgovarajućim četkama), dok se dnevno pranje vozila vrši kada za to postoje uslovi, a svako vozilo prolazi periodično „generalno pranje", i tom prilikom se vrši pranje i čišćenje svih površina unutar vozila i pranje spoljašnjosti vozila. Ipak, imajući u vidu da prvo vozilo na ovoj liniji izlazi iz garaže oko 3,30 časova, a završava sa radom oko 0,30 časova, jasno je da postoje objektivne mogućnosti da za vreme rada vozila na liniji dođe do prljanja određenih površina. To svakako ne može biti opravdanje, ali jeste objektivna činjenica, i nadležne službe GSP „Beograd" - Sektora za održavanje vozila preduzeće sve potrebne mere u cilju otklanjanja eventualnih nepravilnosti kada je reč o redovnim vozilima na liniji „54".

Istovremeno, kolegama iz Sektora za održavanje vozila prenete su primedbe u vezi sa grejanjem u putničkom salonu, i uveravamo Vas da će sve eventualne neispravnosti biti otklonjene u najkraćem mogućem roku. Svakodnevno se vrši pregled elemenata sistema za grejanje i njihova ispravnost i uočeni nedostaci i neispravnosti se otklanjaju u najkraćem mogućem periodu. Obzirom na vreme rada vozila i potrebu za stalnim radom grejača, događaju se situacije sa otkazom grejanja u vozlu. U cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja na liniji, takvo vozilo ostaje sa radom sve dok se ne steknu uslovi za zamenu istog ili do dolaska u garažu, gde se vrši pregled vozila i otklanjanje neispravnosti.

I za kraj, napominjemo da je za ispravnost i funkcionalnost opreme i uređaja za praćenje vozila javnog prevoza, informisanje putnika i naplatu karata zadužena Direkcija za javni prevoz, odnosno firma „Apex solutions tehnology" d.o.o. U skladu sa važećom procedurom, vozači JKP GSP „Beograd" su dužni da vode računa i prilikom preuzimanja smene na vozilu vrše pregled stanja pomenute opreme i uređaja, a u slučaju bilo kakvih nepravilnosti ili problema, dužni su da odmah obaveste odgovorna lica. Shodno tome, GSP „Beograd" postupa u skladu sa važećim procedurama i o svakom otkazu opreme obaveštava servisnu službu pomenutog preduzeća, radi otklanjanja neispravnosti, dok se za oštećenje i otuđenje opreme pozivaju nadležni policijski organi radi vršenja uviđaja, i zatim se to prijavljuje i nadležnim službama vlasnika opreme u okviru sistema BusPlus.

Želeli bismo da istaknemo da će prevoz putnika na linijama koje opslužuje saobraćajni pogon „Kosmaj" biti značajno poboljšan nabavkom novih vozila, obzirom na to da je poslednja nabavka novih autobusa vršena 2008. godine, a da je prosečna starost vozila u SP „Kosmaj" oko deset godina. Nadamo se da će to biti realizovano u narednom periodu, i da će kvalitet prevozne usluge i na liniji „54", kao i na ostalim našim linijama, biti poboljšan.

Izvinjavamo se putnicima zbog svih neugodnosti koje su doživeli koristeći naše usluge i nadamo se da će ubuduće biti zadovoljniji.

S poštovanjem,

JKP GSP „Beograd"

Zahvaljujemo predstavnicima GSP-a "Beograd" na poslatom odgovoru.

...