[Predlog] Reorganizacija tarifnog sistema (ITS) u Beogradu

FacebookTwitter

Napisao Norexan
sreda, 01 april 2015 16:28

Predlog tarifnih zona i cene karataPredlog tarifnih zona i cene karata

Prosleđeno nadležnima.

Kako je najavljena reorganizacija ITS-a koja će početi u junu ove godine , kolega "18-ice putnik" i ja napravili smo predlog koji bi trebao da ukloni sve mane koje postoje trenutno u gradskom prevozu. Iako su pojedina naselja udaljena isto od centra Beograda razlika u cenama karata je toliko velika da jednostavno ne postoji opravdanje da jedni za jednu relaciju plaćaju jednu cenu , a drugi za istu tu relaciju samo u drugom pravcu plaćaju sasvim drugu cenu. Upravo iz tog razloga još odavno pokrenuta je inicijativa da se dva nezavisna ITS-a u Beogradu spoje u jedan sistem. Spajanje dva sistema u jedan povlači za sobom i tarifne zone , jer nije isto putovati od Petlovog brda ili do Lazarevca. Same tarifne zone morale su biti potpuno novo izgrađene , što kako bi se obezbedila odgovarajuća i pravedna cena , što kako bi se uklonilo sve ono loše što krasi sadašnji sistem.

Analizom same teritorije Grada Beograda ustanovili smo da je potrebno okrug izdeliti na četiri tarifne zone i to jednu gradsku zonu koja bi obuhvatala urbano jezgro grada i pojedina okolna naselja koja su fizički spojena sa gradom i tri prigradske zone koje bi obuhvatale ostale delove okruga. Morali smo da vodimo računa o tome gde i kako ih treba prevući kako ne bi naškodili ljudima koji su u sadašnjem ITS 1 sistemu.

Što se tiče prodaje karata novi sistem bi samo uklonio nedostatke sadašnjeg sistema. Konkretno , postojale bi tri vrste karata: papirnata (kartonska) , plastična i personalizovana.

Plastična karata ostala bi osnovna karata koja bi koštala 250 dinara , ali na kojoj bi prilikom kupovine sadržala GRATIS ili početni kredit od 200 dinara. Važila bi kao sada četiri godine i na njoj mogli biste uplatiti neograničeni iznos kredita.

A , šta sve putnik može da uradi za 200 dinara?

Možete:

  • 1) očitati tri puta kartu od 45 minuta koja važi u jednoj zoni
  • 2) očitati dva puta kartu od 90 minuta koja važi u dve zone
  • 3) očitati jedanput kartu od 120 minuta koja važi u tri zone
  • 4) očitati jedanput kartu od 180 minuta koja važi u sve četiri zone
  • 5) dodati 150 dinara (ukupno 350 dinara) i kupiti dnevnu kartu koja važi za sve četiri zone.

Papirnata karta je karta za jednokratnu upotrebu i mogla bi se dopuniti kao dnevna , trodnevna ili sedmodnevna karta i u trenutku očitavanja na aparatu i isteka upotrebe ne bi mogla ponovo da se dopuni. Ova karta važila bi samo u A i B1 zoni.

Pored GRATIS ili početnog kredita ne bi bilo loše , a sve u cilju bolje naplate , razmotriti i uvođenje još nekih gratisa kao što su npr:

  • svaka 10. validacija je besplatna.
  • svakom 10. mesečnom uplatom, dobija se jedan mesec gratis.
  • svakom petom validacijom, "mt:s" ti poklanja 20 MB.
  • svakom desetom validacijom, "Tempo" ti poklanja vaučer od 200 dinara.
  • mogućnost jedne linije, po izboru, na kojoj će se naplaćivati 50% cene karte, bez mogućnosti korišćenja ostalih promocija (osim početnog kredita)...

Takođe , ukinuli bi sadašnje fiksno trajanje mesečne karte , pa bi tako ova karta važila 31 dan bez obzira na to kada ste je bili uplatili. Recimo , ako uplatite dopunu 20.7.2015. ona bi važila 31 dan od tog datuma kada se uplatili kartu. Isto pravilo važilo bi za polumesečne (15 dana) i godišnje (365 dana) karte. Dakle , vaše personalizovane karte mogli biste dopuniti za 15 , 31 ili 365 dana.

Za sva povlašćena lica uvodi se povlastica na kojima bi se zadržao sadašnji fiksni sistem naplate. Povlašćena lica su nezaposleni , studenti , srednjoškolci i penzioneri do 65 godina. Ostale kategorije putnika imale bi standardnu naplatu koja važi za personalizovane kartice , ali sa drugačijim cenama u odnosu na zaposlene koje su date u priloženoj tabeli.

Predlog poslao: Norexan

Link: Najava novih tarifnih zona i promena obeležavanja stajališta u Beogradu

  Javna rasprava za dati predlog je završena!

Ukoliko želite možete u komentaru dati svoje mišljenje o datom predlogu i učestvovati u javnoj raspravi kako bi se došlo do što optimalnijeg predloga za organizaciju linija.

Molimo Vas da se držite diskusije o konkretnom predlogu.

Prijava greške!

Dopuna predloga

[busevi.com]

Komentari   

 
+1 #44 Pedja_Blok 14-06-2015 12:43
Ja imam jedan predlog koji nema bas veze sa zonama, ali: ukoliko cene karte budu ovako sarene, putnici tek onda nece imati pojma koliko kredita imaju na kartici.

E sad predlog: ukinuti dopunu na trafikama i uvesti automate za dopunjavanje i proveru kredita na kartici na ekonomsko isplativim lokacijama i udaljenostima. Trebalo bi uraditi analizu da li je to isplatljivije na samim stajalistima ili na nekim bitnijim mestima, ali pretpostavljam da bi kombinacija svega ovoga bila korektna.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #43 Pedja_Blok 14-06-2015 11:56
Citat mare:
Meni je ok sto se uvodi karta od 45 min. ali cena mora da bude manja po meni 50 din. Sto se tice zaposlenih tu treba uvesti u odnosu na platu recimo da krece od 2000 din. mesecno pa do 4000 din. za prvu zonu tako isto i u ostalim. Penzionerima bi ukino skroz besplatan prevoz ogranicio bi im na 10 voznji od 90 min. mesecno stim da za 500 din. moze da kupi punu mesecnu ili da kad mu istekne mesecna moze istu da dopunjuje kao nepersonalizovanu. Jer priznacete nije u redu da neko ko prima preko 70000 din. penziju vozi se besplatno a neko sa 21000 din. plate placa 3200 din.

Zaposlenima uglavnom prevoz placa poslodavac tako da to ne bi trebalo da ima ikakve veze, a za penzionere se slazem.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#42 Milos Ilic 15-05-2015 12:07
Nastavlja se prica dr Malog...

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će izmenama sistema gradskog prevoza, karta za prigradski saobraćaj koštati 20 do 30 odsto manje, kao i da će grad biti podeljen u zone, a upotreba vozila u skladu sa pravim potrebama i brojem putnika.

Te promene bi, kako je Mali rekao na RTS, mogle da nastupe već od 1. septembra, a najkasnije 1. januara 2016. godine.

Kako je istakao, ideja je da se cena karte određuje prema broju kilometra koji se prođu, a cene u gradskim zonama se neće menjati, dok će u prigradskim one biti jeftinije.

Mali je naveo da se problem prevoza rešavao decenijama unazad na stihijski način, dok se sada rešava sistemski, pa su tako nadležni izbrojali putnike, znaju koja linija treba da se proširi, koja da se skrati, koliko putnika u kom trenutku ima u kom vozilu...

"Na osnovu toga, Saobraćajni fakultet radi studiju o optimizaciji saobraćaja nove mreže linija i mi ćemo prvu verziju te studije imati u junu sa idejom da je od 1. septembra ili 1. januara primenimo kako bi pokušali da optimizujemo broj vozila na jednoj liniji u određenom trenutku", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da je stepen iskorišćenosti tramvaja u Beogradu osam odsto, što pokazuje da su oni u potpunosti neiskorišćeni, dok su neki autobusi prenatrpani.

Kako je objasnio, brojanje putnika koje je izvršeno daje mogućnost da se posle više godina dobije optimalna mreža linija sa optimalnim brojem vozila, i onda će se znati da li treba kupiti autobuse, tramvaje i trolejbuse.

Mali je podsetio i da je izašao javni poziv za uvođenje bežičnog interneta u autobuse, što neće mnogo koštati, a poboljšaće kvalitet saobraćaja.

Podsetio je i da je potpisan ugovor za nabavku 30 novih autobusa, kao i da će sledeće godine biti kupljeno još 80, što ukazuje da se polako obnavlja vozni park.

Ove godine, kako je rekao, ističe ugovor sa privatnim prevoznicima, pa će na novom tenderu postojati kriterijumi usmereni ka poboljšanju kvaliteta saobraćaja, poput neophodnosti postojanja klima uređaja i brojača putnika.

Link: novosti.rs/.../...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#41 sole 13-05-2015 19:29


Gradski prevoz u Beogradu mogao bi već od 1. septembra, a najkasnije do 1. januara da izgleda potpuno drugačije, s novom mrežom linija i podelom na četiri zone. Prevoz će biti jeftiniji za 80 odsto građana, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Sistem će biti razumljiviji i za građane i za posetioce Beograda. Grad će biti podeljen u četiri zone, a konačno ćemo moći da izađemo u susret građanima iz prigradskih naselja koji plaćaju cenu po nepravednom sistemu, koji smo nasledili. Nikome neće poskupeti karta, a zonska podela grada omogućiće niže cene za 80 odsto građana. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti niža najmanje 20 odsto. Table na stajalištima će biti obeležavane po bojama u zavisnosti od zone - kazao je gradonačelnik.

Saobraćajni fakultet izrađuje novu mrežu linija prema potrebama putnika, a na osnovu rezultata brojanja putnika, anketa i statističkih podataka.

- Ponosan sam jer je ovo sistemska promena gradskog prevoza. Do sada se radilo produživanje i skraćivanje linija, a sada Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija prema realnim potrebama građana - dodaje Mali.

Sve će biti urađeno tako da se kapaciteti autobusa, tramvaja, trolejbusa i vozova ravnomernije popune. Posebno će se voditi računa o tramvajima jer su oni sada najmanje iskorišćen podsistem prevoza.

Mreža linija do sada menjana je prema trenutnim potrebama u pojedinim delovima grada, a vremenom su se tokovi putnika u gradu promenili: Novi Beograd se razvio u poslovni centar, izgrađena su dva nova mosta i proradio je BG-voz.

Ove promene posebno su dragocene stanovnicima prigradskih naselja koji se voze u takozvanom Integrisanom tarifnom sistemu 2. On je podeljen na 10 zona za karte i tri zone za mesečne dopune. Umesto sistema ITS1 i ITS2, čitav grad biće podeljen na četiri zone.

Kvalitetu usluge doprineće i 30 novih solo autobusa, kao i pet električnih. Poboljšanje se očekuje i kod privatnih prevoznika.

- Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo novi tender prema budućim linijama. Za građane je najvažnije to da će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima jer ćemo zahtevati viši nivo usluge - dodao je Mali.

izvor: 24sata.rs
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#40 sole 12-05-2015 13:32
Mali: Promene u sistemu gradskog prevoza najkasnije do 1. januara

Potpuno nov sistem gradskog prevoza očekuje nas možda već 1. septembra a svakako najkasnije od 1. januara, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je za „Blic” istakao da će cena karte ostati ista, ali da će grad biti podeljen u četiri zone, a mreža linija biti potpuno drugačija.

- Nikome neće poskupeti karta, a zonska podela grada će omogućiti niže cene za 80 odsto. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti smanjena za najmanje 20 odsto - rekao je Mali i dodao da Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija u skladu sa potrebama koje su utvrđene brojanjem putnika i anketiranjem građana u prethodnom periodu.

- Ponosan sam jer je ovo sistemska promena gradskog prevoza. Na ulicama više nećemo gledati poluprazna vozila na nekim i dupke puna vozila na drugim linijama, jer će kapaciteti biti ravnomerno popunjeni. Tramvaji će imati važniju ulogu jer su, uprkos svim prednostima i ulaganjima, najmanje iskorišćen podsistem. Stara šema, godinama samo ad hok menjana prema trenutnim zahtevima na nekim potezima, osmišljena je u vreme kada je Novi Beograd još bio velika spavaonica, dok nisu postojali Pupinov i most na Adi, niti Bg voz. Novi sistem biće satkan prema današnjim potrebama - izjavio je Siniša Mali.

On je dodao da će ove godine biti uveden nov vid prevoza, električni autobusi, a biće nabavljeno i pet vozila koja će saobraćati u centru grada.

Gradonačelnik je naveo i da će 30 novih solo autobusa povećati kvalitet usluge, dok će privatni autobusi raditi po drugačijem modelu.

Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo tender prema budućim linijama. Građani će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima, jer ćemo zahtevati viši nivo usluge, poručio je Mali.

izvor: beograd.rs
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #39 Milos Ilic 26-04-2015 12:07
Говорећи о конслидовању ГСП-а он је рекао да су задовољни како се отклањају проблеми. Чињењица је да од свих предузећа у Београду, четири послују негативно, а проблем ГСП-а је што су они јако дуго пропадали и тај њихов проблем не може да буде решен за годину дана. Али ствари иду добро. ГСП „Београд” повећава приходе, смањује расходе, јуче је потписан уговор о 30 нових аутобуса, а ове године имаћемо пет нових еколошких аутобуса. Од 1. септембра изаћићемо са новом мрежом линија, која ће бити направљена на основу бројања путника. Следећу годину ГСП ће завршити са мањим губитком, а у наредних неколико година очекујемо да послује рентабилно. Наплата карата расте, али она још увек није довољна - рекао је Весић и додао да се у приградском делу града плаћа много већа цена него у граду што ће се исправити.

Link: beograd.rs/.../...
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #37 18-ice putnik 07-04-2015 10:42
To samo zavisi od vaših opština i nema nikakve veze sa Beogradom. Da bi susedne opštine pripale integrisanom tarifnom sistemu, one bi same morale da dotiraju sredstva. To nema nikakve veze sa odlukom Grada Beograda. Linija 701 je godinama vozila do Nove Pazove, dok god je opština Stara Pazova dotirala sredstva. Linija je bila u tadašnjoj drugoj GSP-ovoj zoni, kao i linije za Batajnicu i Zemun Polje, u to vreme.
Na isti način danas i dalje funkcioniše linija 109, koja vozi do naselja Čenta, u opštini Zrenjanin.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #36 dejan deki 06-04-2015 21:01
Zasto ne ukljucite i susedne opstine, opovo, pecince, staru pazovu u ITS sistem beograda, dokle da se pravi razlika i da ti ljudi placaju astronomski visoke cene prevoza kada su na primer opovo, dec, simanovci, kupinovo za citavih 20 kilometara blizi i od lazarevca i od mladenovca centru grada i ispastaju samo zato sto nisu teritorija grada beograda. Nemojte praviti podele i te opstine pripadaju drzavi srbiji opametite se ovo je visedecenijski problem a na vama je istorijska sansa da ga napokon ispravite.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+3 #35 BusPutnik 06-04-2015 13:03
Ova rasprava o zonama zaista je zanimljiva, sa nekog aspekta.

Resnik je zaista imao status prigradskog naselja, zona je bila kod manastira, cak i telefonski broj nije bio gradski. U medjuvremenu, Grad je promenio Statut tako da sada sve opstine pa tako i naselja imaju status gradske, kako god to zvucalo i sta god to znacilo. Smartam da je jedino racionalno i podjednako (ne)pravedno resenje zoniranja princip udaljenost od centra, kreiranje zona na svakih 15-20km od centra. Zasto 15-20km? Pa to je odprilike koliko tramvaj daleko ode i jos neki km vise. I uvek ce neko biti na granici i ostecen. U suprotnom, postoji jos nekoliko nedoumica, da li je karti za 90minuta voznje potrebno zoniranje? Da li ima razlike da li se neko vozi 90min po centru ili od Obrenovca do centra (oko 45min) ili od dakle god 90min? S obzirom da BusPlus sistem podrzava, pravednije je verovatno voznja samo na osnovu duzine voznje ne uzimajuci u obzir zone. Zone bi u tom slucaju mogle da vaze za mesecne karte, jedino tu vidim razloga da postoje.
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži