Promena uslova za povlašćeni prevoz učenika srednjih škola i studenata

FacebookTwitter

Napisao Administrator
sreda, 20 avgust 2014 14:14

Izmenom pravilnika o tarifnom sistemu promenjena je granica povlašćenog prevoza za učenike srednjih škola i studente visokoškolskih ustanova tako da pravo na povlašćen prevoz imaju učenici srednjih škola ne stariji od 20 godina (umesto dosadašnjih 21) i studenti visokoškolskih ustanova ne stariji od 26 godina (umesto dosadašnjih 30).

Promena je napravljena radi usklađivanja uslova za ostvarenje popusta sa republičkim propisima po kojima npr. pravo na porodičnu penziju ostvaruje dete do završetka školovanja a najkasnije do navršenih 20 godina života ako pohađa srednju školu, i 26 godina ako pohađa visokoškolsku ustanovu (član 31 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju).

Pored ovoga, uslov za dobijanje više od 65% popusta za mesečnu dopunu za prevoz je i da učenik odnosno student pohađa akreditovanu srednju školu odnosno visokoškolsku ustanovu.

Korisnici koji su produžili važnost personalizovanih kartica za prethodnu školsku godinu, mogu da dopunjuju svoje kartice sve do isteka roka važenja kartice (30.09.2014. za srednjoškolce i 31.10.2014. za studente sa oznakom kartice P3).

Izdavanje personalizovanih legitimacija za školsku 2014/2015 godinu za učenike srednjih škola i studnte počinje 25.08.2014.godine. Istog dana počinje i produženje već izdatih personalizovanih kartica za ove kategorije za novu školsku godinu.

[Direkcija za javni prevoz grada Beograda]

Komentari   

 
+1 #3 Cvrle 13-11-2014 17:00
Nisam siguran da je odluka nezakonita ili neustavna, ali ako se skupi dovoljna grupa da izvrsi pritisak, mozda se i da promeniti. Mozda bi i Poverenik za ravnopravnost mogla da se obavesti o tome.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#2 18-ice putnik 12-11-2014 22:00
Slažem se. Na nekim fakultetima samo osnovne studije traju 6 godina (medicinski). Druga stvar, DJP umesto da mlade ljude motiviše da plaćaju mesečnu kartu, ona ih time direktno motiviše da se švercuju. Ako sam ja, recimo, student šeste godine medicine, da bih dobio markicu za nezaposlene moram se prijaviti na biro, a to znači povlačenje dokumenata sa fakulteta na revers, vađenje radne knjižice i sve takse koje idu uz to, vraćanje srednjoškolske diplome studentskoj službi i taksa koja se plaća, da mi, ni pored svega, ta markica ne bi važila kao studentska za ITS1 i ITS2. To je, složićete se, velika procedura, a i skupa.

Dakle, ostaje mi da plaćam pojedinačne karte od 73 dinara, a odakle mi pare, kada sam student?

Rešenje: Švercuj se u prevozu. Jedino rešenje koje je moguće.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #1 Sanjaa 12-11-2014 20:12
Ovo je cista glupost jer nije u zakonitosti sa Zakonom o visokom obrazovanju a i krsi se Ustav. Ta granica od 26 godina je glupost u svim slucajevima osim u slucaju porodicne penzije. Zakon je napravljen tako da fakultet moze da se upise u bilo kom periodu zivota. Zasto nekome uskratiti prava koja mu po zakonu pripadaju ako je upisao fakultet sa 22 godine? Da da sve ispite u roku ta osoba pre 27.-28. godine ne moze da zavrsi veterinu ili medicinu (obzirom da te studije traju 5 ili 6 godina). Ovo je grubo krsenje njihovog prava. Nigde ne pise u ZVO da se fakultet mora upisati sa 19 godina. Ta granica od 26 godina apsolutno nije merodavna i zakon se opet zloupotrebljava. Apsolutno ne vidim cemu tolika teznja implementiranja stare prakse u reforme.
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži