Planovi za budućnost - Intervju sa generalnim direktorom prevoznika GSP "Beograd", Željkom Milkovićem

FacebookTwitter

Napisao Novosti
petak, 08 jul 2016 16:48

Šta je odlučeno povodom tendera za 10 solo niskopodnih autobusa na koji se javio "Ikarbus"?

Ikarbus je bio jedini ponuđač i on je dobio posao. Pred potpisivanjem smo ugovora. Čeka se zakonskih osam dana za žalbe ponuđača, ali s obzirom na to da je samo jedno preduzeće učestvovalo na tenderu, očekujem da će sve ići glatko i bez problema i zastoja.

Kakvi su planovi za dalje nabavke vozila?

Do kraja godine biće pokrenuti tenderi za još 10 solo i 30 zglobnih autobusa. Pregovaramo sa gradom oko finansiranja. Sa tim nabavkama garaža GSP je za dve godine postala bogatija za 100 vozila. Planovi za ubuduće su da se kupi još od 50 do 80 vozila, odnosno za pet godina 300 autobusa.

Da li se osim autobusa planira kupovina novih trolejbusa?

Kupovinu novih trolejbusa držimo na "stendbaju" jer smo krenuli u priču sa elektro-autobusima. Ukoliko se pokažu kako očekujemo, više nam se isplati da nastavimo sa nabavkom ovih vozila koja ne zahtevaju kontaktnu mrežu i mnogo su praktičnija za održavanje, a cena je približno ista. Sad nam predstoji rekonstrukcija trolejbusa "Belkomunmaša". A u septembru-oktobru ćemo dobiti probni trolejbus iz Belorusije koji proizvodi fabrika MAZ. On će biti šest meseci na testiranju u Beogradu. Ako se performanse pokažu, kako očekujemo i sa dopunskim kretanjem bez kontaktne mreže, verujem da ćemo ući u nabavku 10 komada godišnje.

Šta je sa tramvajskim depoom, hoće li u njemu biti obnove?

I tramvaje očekuje rekonstrukcija i modernizacija. Biće remontovano 40 "kata". Ovi tramvaji su se pokazali kao izuzetno dobri, izdržljivi i odgovarajući za uslove u Beogradu. Svi delovi se proizvode kod nas, pa je i njihovo servisiranje mnogo jeftinije i jednostavnije u odnosu na KAF tramvaje. Zato smo odlučili da ih modernizujemo. Biće izmenjen izgled prednjeg i zadnjeg dela, što će doprineti i da vozačko mesto bude komfornije. Osim spoljašnjosti, sa led osvetljenjem modernije će izgledati i unutrašnjost vozila, a biće ugrađena i klima.

Koliko će ova investicija koštati GSP?

Klima za takav tramvaj košta 200.000 evra, a mi ih imamo 120. Ukupan remont jednog tramvaja koštaće pola miliona. To je relativno povoljno, s obzirom na to da se ranije za remont izdvajalo od 270.000 do 850.000 evra. Sve dok je iznos popravke trećina vrednosti vozila, isplativo je ulaganje. S druge strane, za remont kočionog sistema na KAF tramvajima, koji takođe moramo da uradimo, potrebno je 70.000 evra po vozilu, a ima ih 30. To je trošak od dva miliona evra.

Zašto u pojedinim klimatizovanim vozilima ne rade klime?

Od 2014. do 2015. klime smo održavali sami, ali da bismo poboljšali uslugu i da bismo zadovoljili potrebe korisnika odlučili smo da uključimo firmu sa strane. Pre 10-15 dana izabrali smo na tenderu "Klimatronik" i "Polarber" za dopunsko održavanje, na godinu dana. To je dopunskih 20 miliona dinara izdataka.

Da li ste zadovoljni naplatom karata?

Ne isplati se raskidanje ugovora sa "Apeksom", ali trebalo bi ići na soluciju aneksa i da se uslovi koriguju. Sada je mesečna naplata 750.000.000 dinara. U odnosu na pre dve godine je povećana, ali nedovoljno. Sa subvencijama koje GSP dobija optimalna bi bila naplata od 950 miliona. Da bismo građanima pružili uslugu kakvu traže i očekuju, nedostaje 200.000.000 dinara mesečno.

Dokle se stiglo sa planom smanjenja broja zaposlenih u GSP?

Više ne razmišljamo o smanjenju broja radnika. Ispoštovali smo sve zahteve grada i države o smanjenju broja zaposlenih. Za dve godine otišlo je 350 ljudi, 170 po socijalnom programu, a sa uvođenjem osmočasovnog radnog vremena eliminisali smo potrebu za 285 vozača. Kad se to sve sabere, više od 10 odsto smo smanjili broj zaposlenih.

[Novosti]

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži