Dobro je znati - Autobuski prevoz (Opšti uslovi prevoza)

FacebookTwitter

Napisao Administrator
sreda, 25 januar 2012 18:32

Malo je onih koji nisu imali „zadovoljstvo" da satima stoje u prepunom međugradskom autobusu na relacijama od nekoliko stotina kilometara. Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti propisima koji bi trebalo da pruže zaštitu putnicima u javnom prevozu, naročito u međugradskom saobraćaju.

Dok garantni fond, predviđen izmenom i dopunom zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, ne počne da ekonomski štiti putnike u javnom saobraćaju, koliko sredinom ove godine, prepušteni smo nedovoljnoj zaštiti koju pruža Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju (Sl. glasnik RS br. 46/95, 66/01, 61/05, 95/05, 62/06, 31/11).

Ukoliko vam prevoznik ponudi da stojite u autobusu dok putujete od jednog do drugog grada, kažite mu da nije dozvoljeno primanje putnika preko granice raspoloživih mesta i podsetite ga da je kazna za to od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Malo detaljniji pogled na izmene zakona i godine u kojima su donesene, govore da su se bivše, a i sadašnja zemlja, prilično bavile uređivanjem stanja u drumskom saobraćaju, barem na formalnopravnom nivou. Kako je u praksi, znate i sami.

Verovatno malo ko zna da autobuske stanice imaju Opšte uslove poslovanja (Sl. glasnik RS br. 26/08). Kada se neki propis objavi u službenom glasilu, onda on, po pravilu, ima obavezujuće dejstvo za onog čije se poslovanje reguliše tim propisom. Činjenica je da ovi opšti uslovi još nisu usaglašeni sa poslednjom izmenom Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, ali su na snazi, takvi kakvi jesu i imaju se primenjivati. U ovom tekstu ćemo vas upoznati i sa tim uslovima.

Šta Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju dozvoljava i zabranjuje prevoznicima i ko je zadužen za nadzor nad njegovim sprovođenjem?

OPŠTI USLOVI PREVOZA

Nijedan prevoznik ne može da prevozi ljude i robu, kako u lokalu, tako i u međumesnom saobraćaju, a da nema akt koji reguliše način prevoza pomenutih. Taj se akt zove „Opšti uslovi prevoza". Za međumesni saobraćaj, Privredna komora Srbije je ta koja ih utvrđuje, dok se Grad Beograd brine o uslovima prevoza u okviru svoje teritorije.

Da li ste znali da je prevoznik u obavezi da vam da na uvid ovaj akt, ako to ne učini može biti novčano kažnjen iznosom od 500 do 5.000 dinara po članu 51. tačka 2. zakona. A ako ga nema u vozilu, opet može biti kažnjen. Kada već stojite par stotina kilometara, nije zgoreg da se bavite nečim korisnim.

ŠTA JE ZABRANjENO

Evo šta prevoznik ne sme da čini u toku prevoza i koje su predviđene kazne:

 • Zabranjen je prevoz dece ispod šest godina bez pratnje, obolelih od zaraznih bolesti, lica u napitom stanju, životinja, posmrtnih ostataka, eksploziva, lako zapaljivih, otrovnih, radioaktivnih, nagrizajućih, zaraznih materija i organskih peroksida.

Kazna: od 750 do 7.500 dinara.

 • Ne smeju se primati putnici van stajališta koja su za to određena i obeležena.

Kazna: od 10.000 do 100.000 dinara.

 • Red vožnje mora biti registrovan i overen. Ne ulazeći u to ko treba da stavi pečat na njega, ističemo da pečat mora da postoji. Ko se ne pridržava takvog reda vožnje, sledi mu kazna od 10.000 do 100.000 dinara. Postoje slučajevi više sile, kao što su radovi na putevima, zabrana saobraćaja na određenim deonicama... Svejedno, prevoznik je dužan i u tim slučajevima da preko sredstava javnog informisanja obavesti korisnike ili mu sledi kazna.
Kazna: od 10.000 do 100.000 dinara.
 • Nije dozvoljeno primanje putnika i prtljaga izvan granice raspoloživih mesta, kao ni primanje putnika, a da se za prtljag ne obezbedi dovoljno mesta. Takođe, nije dozvoljeno ni unošenje prtljaga koji nije ručni u deo gde sede putnici.

Kazna: od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ovo bi bilo zanimljivo da znate ako vam ponude da stojite dok se vozite od Beograda do nekog grada u unutrašnjosti:

 • Nije dozvoljen prestanak prevoza i odjava reda vožnje, a da putnici nisu putem sredstava informisanja 10 dana pre toga obavešteni o tome.

Kazna: od 300.000 do 1.000.000 dinara.

 • U vozilu moraju biti važeći i overeni (original ili fotokopija) red vožnje, cenovnik, opšti uslovi prevoza, istaknut naziv linije sa početnom, krajnjom i barem jednom međustanicom.

Kazna: od 100.000 do 500.000 dinara za svaku stavku pojedinačno.

 • Nema stajanja, ni prijema putnika na mestima koja nisu stanice iz reda vožnje.

Kazna: od 150.000 do 600.000 dinara.

 • Autobuska stanica mora sačiniti izvod iz reda vožnje i istaći ga na vidnom mestu u autobuskoj stanici najkasnije dan pre stupanja na snagu reda vožnje.

Kazna: od 500 do 5.000 dinara.

 • Obaveza je prevoznika da vam izda voznu kartu i potvrdu za prevoz putničkog prtljaga. Kako ćete bilo šta dokazati, ako ne posedujete dokaz da ste baš tog dana putovali na toj liniji.

Kazna: od 500 do 5.000 dinara.

KOME SE I KAKO ŽALITI

Glavnokomandujući organ je Inspekcija za drumski saobraćaj, pri Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku.

Nekada su imali svoj internet odeljak, ali, otkako se energetika, u martu prošle godine, priključila infrastrukturi internet strana ovog ministarstva nije toliko detaljna.

Svejedno, ova inspekcija posluje na adresi Omladinskih brigada br. 1, 11070 Novi Beograd. Kontakt telefon 011/23-38-311. Ako vam ne uspe da ostvarite kontakt preko ovog broja, dajemo vam broj predvorja pomoćnika ministra za drumski saobraćaj 011/36-16-292. Neće vam se javiti pomoćnik, ali će neko znati da vam kaže kako da razgovarate sa nekim iz inspekcije.

Inspekcija za drumski saobraćaj nema ovlašćenja da novčano kazni prevoznike i privredna društva koja upravljaju autobuskim stanicama, ali može pokrenuti prekršajne postupke pred nadležnim sudovima. Nažalost, ovaj zakon vam ne može doneti materijalnu satisfakciju, kao garantni fond koji će tek početi sa radom, sredinom godine, ali je dobro da znate šta je dozvoljeno, a šta ne.

AUTOBUSKE STANICE

Da se malo osvrnemo i na Opšte uslove poslovanja autobuskih stanica (Sl. glasnik RS br. 26/08).

Nudimo vam malo „verovali ili ne" zanimljivosti:

 • Zabranjena je prodaja karata deci ispod šest godina i putniku pod dejstvom alkohola i drugih opojnih sredstava.
 • Ako prevoz ne počne krivicom prevoznika ili više sile mora vam se vratiti iznos u visini pune cene karte i stanične usluge.
 • Ako je stanično osoblje pogrešilo prilikom izdavanja karte, takođe vam se mora vratiti pun iznos.
Imate pravo da odustanete od puta i povraćaj novca ide ovako:
 • Ako odustanete najmanje dva sata pre početka puta, vraća vam se iznos koji je umanjen za najviše 10 odsto, a stanična usluga se ne vraća.
 • Ako odustanete u roku kraćem od dva sata pre početka puta, nema povraćaja novca.
 • Imate pravo, u vreme važnosti kupljene vozne karte, da je produžite za jedan od narednih polazaka istog prevoznika uz plaćanje manipulativnih troškova.

Podsećamo da opšti uslovi poslovanja autobuskih stanica moraju biti istaknuti na vidnom mestu. Ko ih se ne pridržava može biti kažnjen.

[Politika]

Komentari   

 
#23 Goran 01-03-2017 13:20
Citat Mi_Ka:
Postovani, hvala na odgovoru.

Da li to znaci da oni mogu svojim statutom da donesu odluku o vazenju povratne karte i time se zastite. Ili da pak jednostavno moraju da mi izdaju istu po redovnoj ceni za odredjenu lokaciju koju sam navela malocas?

Najlepse hvala.

S postovanjem!

Da, internim pravilnikom prevoznik određuje vreme važenja povratne karte, stim da je dužan da putnika obavesti o tome, odnosno koliko dugo karta važi.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#22 Mi_Ka 01-03-2017 12:29
Postovani, hvala na odgovoru.

Da li to znaci da oni mogu svojim statutom da donesu odluku o vazenju povratne karte i time se zastite. Ili da pak jednostavno moraju da mi izdaju istu po redovnoj ceni za odredjenu lokaciju koju sam navela malocas?

Najlepse hvala.

S postovanjem!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#21 Goran 01-03-2017 11:51
Citat Mi_Ka:
Postovani, zanima me zbog cega na relaciji Crvenka - Sombor (~35km) povratna karta prevoznika "Severtrans" ne vazi do 30 dana? Na koji zakon ili tome slicno mogu da se pozovem, ukoliko se opet nadjem u istom prevozniku.

Srdacno i s postovanjem,

Mi_Ka

Opštim uslovima prevoza na međumesnim linijama nije posebno definisano minimalno važenje povratne karte. Odluka o vremenu važnosti povratne karte zavisi od politike konkretnog prevoznika.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#20 Mi_Ka 01-03-2017 11:40
Postovani, zanima me zbog cega na relaciji Crvenka - Sombor (~35km) povratna karta prevoznika "Severtrans" ne vazi do 30 dana? Na koji zakon ili tome slicno mogu da se pozovem, ukoliko se opet nadjem u istom prevozniku.

Srdacno i s postovanjem,

Mi_Ka
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#19 Kraljevo 06-03-2016 17:22
Ubedljivo najgori autobuski previznik je "Maxi Bus" iz Kraljeva! U autobusima nema grejanje, kada sednete na sediste i naslonite se zavrsite u krilima osobe iza vas, prime i do deset putnuka vise pa ljudi stoje na relaciji od bg-a do kv-a... A da ne zaboravim da napomenem da je uvek veliko pitanje da li cete stici od jedne do druge tacke posto se skoro svaki put autobus "iznenada" pokvari... SRAMOTA!
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#18 Bojan Đokić 11-01-2016 22:35
Autobuska stanica: Leskovac
Autoprevoznik: Simplon Leskovac
Relacija: Leskovac-Beograd
Vreme polaska: 15:20
Datum polaska: 10.1.2016.

Poštovani, evo da i ja podignem rešeto na autoprevozničku mečku. Moja 16-godišnja ćerka se 10.1.2016. vraćala iz Leskovca u Beograd autobusom autoprevoznika Simplon sa vremenom polaska u 15 časova i 20 minuta. U prepunom autobusu u kome su putnici već stajali njeno sedište broj 6 je bilo zauzeto. Na molbu mog oca, koji je ispraćao moju ćerku, krupniji "gospodin" koji je sedeo na tom sedištu odbio je da pokaže svoju kartu radi upoređenja broja sedišta uz reči da sa sedišta može da ustane samo da bi istukao moga oca, koji inače ima 75 godina. Prisutna dispečerka Simplona predložila je mojoj ćerki da pređe u drugi autobus, iz kojeg su je vratili u prvi, jer je i drugi takođe bio prepun kao i prvi. Šofer, koji je inače sve vreme tokom vožnje razgovarao mobilnim telefonom, objasnio je nezadovoljnim putnicima koji su ostali bez svojih sedišta da ih u Nišu čekaju 2 slobodna autobusa. Međutim, Niš su prošli bez zaustavljanja, a moja ćerka je 3 sata i 30 minuta vožnje provela sedeći na svojoj torbi na stepeniku u prolazu između sedišta. Moj otac je upitao dispečerku Simplona zašto se ne poštuju numeracije i rezervacije sedišta, zašto se izdaju duple karte i zašto se uopšte primaju prekobrojni putnici, na šta je ona uz sleganje ramenima odgovorila da ne može ništa da učini i da je uvek tako u vreme praznika. Pojačanom kontrolom i sistematskom naplatom kazni za ove i mnoge druge prekršaje međugradskih autoprevoznika državni budžet bi se brzo i stalno punio, a bezbednost, udobnost i zadovoljstvo putnika bi se povećali.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
+1 #17 Goran 06-11-2015 01:24
Citat Isidora Popovic:
Postaovani,

Moj prijatelj je 05.11.2015. na autobuskoj stanici u Cacku kupio kartu za Bar (CG)... na liniji Kragujevac-Bar, prevoznik je Jadran Line, a autobus je trebalo da iz Cacka krene za Bar u 20h i 30min. Nazalost autobus se nije pojavio uopste do 22h. Moje pitanje je kakve su njegove mogucnosti po pitanju refundacije troskova karte?

Unapred hvala.

Putnik ima pravo na povraćaj novca. Sa kartom obratite se staničnoj službi u Čačku.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#16 Isidora Popovic 06-11-2015 01:17
Postaovani,

Moj prijatelj je 05.11.2015. na autobuskoj stanici u Cacku kupio kartu za Bar (CG)... na liniji Kragujevac-Bar, prevoznik je Jadran Line, a autobus je trebalo da iz Cacka krene za Bar u 20h i 30min. Nazalost autobus se nije pojavio uopste do 22h. Moje pitanje je kakve su njegove mogucnosti po pitanju refundacije troskova karte?

Unapred hvala.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#15 Vlada Novaković 14-10-2015 21:55
Citat Jasmina:
Moja cerka je u cetvrtak 8.10.2015. kupila povratnu kartu za polazak prevoznika "Nikolic prevoz" (iz Negotina) u 15.40 iz Frankfurta za Beograd u iznosu od 110 evra. U autobusu je (po nalogu radnika u njihovom predstavnistvu u Frankfurtu) rekla da se vraca u ponedeljak 12.10.2015. i da je upisu u svesku. Dobila je od vozaca Gorana (znamo samo da je 1983. godiste) informaciju da je sve u redu i da u ponedeljak ceka autobus u 21.45 na peronu 21 na glavnoj autobuskoj stanici. Te podatke je cerka proverila jos dva puta, da slucajno ne bi pogresila. Dosla je dosta ranije, cekala, ali se autobus nije pojavio. Ja sam od kuce iz Valjeva pozvala agenciju u Negotinu i receno mi je da ponedeljkom autobus ne ulazi u stanicu, nego uzima putnike kod Zmajeve pumpe. Dali su mi broj vozaca i on mi je rekao da nema informaciju da neko ceka na stanici u Beogradu, i da je vec stigao do Novog Sada i da se nista ne moze uraditi. Cerka je bila prisiljena da provede noc u Beogradu i da jutros, 13.10.2015. krene u 11 h sa prevoznikom "Sever trans" iz Subotice. Jutros sam zvala sefa agencije Gorana koji mi je rekao da ne moze nista da mi kaze dok se ne cuje sa vozacem koji je pogresno informisao moju cerku i da ce se sutra javiti. Trazila sam da mi refundira polovinu karte, posto nije iskoristila, ali nisam dobila odgovor da li ce to biti ucinjeno, Izuzetno sam revoltirana ovim postupkom, moja cerka i ja smo dozivele strasan sok i stres i osim mogucnosti da ih proveri neka inspekcija pitam se da li ima osnova za sudski postupak (davanje netacnih informacija, dusevni bol i slicno). Napominjem da cerka odlazi tamo na master studije i da je bila vezana danas za rok u vezi administrativnih procedura na fakultetu, tako da je i tu nacinjena ogromna steta njenoj licnosti. Molim vas da me uputite sta da uradim, jer ne zelim da ovaj strasan postupak ostane nekaznjen. Postovanje.

Najbolje bi bilo da se obratite predstavnicima prevoznika “Nikolić prevoz” i dogovorite refundiranje cene karte za smer prema Frankfurtu ili da ukoliko Vam odgovara dogovorite da karta bude iskorišćena na nekom narednom polasku. Zvanično sa autobuske stanice Beograd trenutno ne postoji registrovan polazak ponedeljkom sa vremenom polaska u 21:45h. Takođe, prevoznik bi trebalo da na karti navede stanično mesto polaska, i planirano vreme polaska, odnosno informiše putnika o redu vožnje i elementima rada linije.
Citat | Prijavi administratoru
 
 
#14 Jasmina 13-10-2015 22:10
Moja cerka je u cetvrtak 8.10.2015. kupila povratnu kartu za polazak prevoznika "Nikolic prevoz" (iz Negotina) u 15.40 iz Frankfurta za Beograd u iznosu od 110 evra. U autobusu je (po nalogu radnika u njihovom predstavnistvu u Frankfurtu) rekla da se vraca u ponedeljak 12.10.2015. i da je upisu u svesku. Dobila je od vozaca Gorana (znamo samo da je 1983. godiste) informaciju da je sve u redu i da u ponedeljak ceka autobus u 21.45 na peronu 21 na glavnoj autobuskoj stanici. Te podatke je cerka proverila jos dva puta, da slucajno ne bi pogresila. Dosla je dosta ranije, cekala, ali se autobus nije pojavio. Ja sam od kuce iz Valjeva pozvala agenciju u Negotinu i receno mi je da ponedeljkom autobus ne ulazi u stanicu, nego uzima putnike kod Zmajeve pumpe. Dali su mi broj vozaca i on mi je rekao da nema informaciju da neko ceka na stanici u Beogradu, i da je vec stigao do Novog Sada i da se nista ne moze uraditi. Cerka je bila prisiljena da provede noc u Beogradu i da jutros, 13.10.2015. krene u 11 h sa prevoznikom "Sever trans" iz Subotice. Jutros sam zvala sefa agencije Gorana koji mi je rekao da ne moze nista da mi kaze dok se ne cuje sa vozacem koji je pogresno informisao moju cerku i da ce se sutra javiti. Trazila sam da mi refundira polovinu karte, posto nije iskoristila, ali nisam dobila odgovor da li ce to biti ucinjeno, Izuzetno sam revoltirana ovim postupkom, moja cerka i ja smo dozivele strasan sok i stres i osim mogucnosti da ih proveri neka inspekcija pitam se da li ima osnova za sudski postupak (davanje netacnih informacija, dusevni bol i slicno). Napominjem da cerka odlazi tamo na master studije i da je bila vezana danas za rok u vezi administrativnih procedura na fakultetu, tako da je i tu nacinjena ogromna steta njenoj licnosti. Molim vas da me uputite sta da uradim, jer ne zelim da ovaj strasan postupak ostane nekaznjen. Postovanje.
Citat | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži