Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Предлог за нову налепницу у возилима ЈГП – а која не поседују клима уређај

0
Рипањац 405 (anonymous)

Многима ће овај предлог звучати крајње глупо и сулудо, неки ће ме можда осуђивати, али лично сматрам да је више него потребан, имајући у виду (заборављену) културу појединих путника.

Сигурно сте макар једном у животу били сведок јаза између млађих и старијих путника и расправа око отвореног прозора у возилима која немају климу, уз “необориви” аргумент да је промаја “узрочник многих болести”, па чак до те границе да може да, бајаги, “убије”. Проблем је у томе што је то, сада већ чувено сујеверје, узрочник многих сунчаница, па чак и топлотних удара код путника који такав себичлук, бахатост и ароганцију трпе. ОД ПРОМАЈЕ ЈОШ НИКО НИЈЕ УМРО, А ОД ВРУЋИНЕ МНОГИ!

Налепница би стајала у возилима која фабрички немају климу и у возилима која је имају, али чије техничке карактеристике мотора не допуштају њен рад (као на пример “Јапанци” и ИК-103Ф). Ако је могуће, волео бих да је до пролећа видим у свим таквим возилима.

Текст налепнице:

Драги путници, ово возило није климатизовано. Пре него што затворите прозор, добро размислите зашто је он отворен – нека особа можда има неки здравствени проблем, не будите себични. Имајте у виду да излагање високим температурама, а посебно у затвореном простору какав је аутобус или трамвај, може имати опасне последице и по најиздржљивије особе (сунчаница, топлотни удар).

Хвала на разумевању!

Рипањац 405 objavljeno

  5 answers

  Рипањац 405 (anonymous)

  Не, ово није шала, колико год неозбиљно звучало! Лепо се види ових дана да је ова налепница више него неопходна у свим возилима. У возилима у којима клима исправно ради, неки не баш послушни путници (углавном старији) отварају прозоре, воде се уверењем да је клима “опасна” по живот. Данас сам присуствовао јако занимљивој сцени у возилу на линији 407 (#3221). Напуштајући возило на окретници Вождовац, возач је упозорио све путнике речима: “Ако неко отвори прозор, одмах гасим климу”. Јако поучно упозорење, али не и довољно, бојим се, јер како некима објаснити да им од мало свежијег ваздуха апсолутно ништа неће бити… Да су у прозоре уграђене бравице које их закључавају када клима хлади (као што је случај код “Солариса” и шпанских трамваја ако се не варам), то би била сасвим друга прича.`

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Фебруар је већ на средини, брзо ће пролеће (а богами и лето), па да оживимо тему: требало би на време проверити исправност клима уређаја у возилима која их поседују, а уз то и поставити горе наведене налепнице у свим возилима. О култури многих путника стварно је излишно причати, робује се разним сујеверјима као да смо у 11. веку ПНЕ, а скреће се пажња са истинских проблема (као на пример лоше распоређена возила на линијама). Реално, и мене је пар пута промаја ударила, болуцкала ме мало рука, ништа страшно, па нисам толико себичан да затварам све могуће прозоре у возилу, ипак је сунчаница или још горе топлотни удар много озбиљније стање од малог жигања у руци. Никад још нисам чуо да је неко умро од промаје! Још једном, волео бих да чујем више мишљења о овом предлогу!

  Укратко, апел надлежнима – ПОСТАВИТЕ ОВУ НАЛЕПНИЦУ У СВА ВОЗИЛА, ПОТРЕБНО ЈЕ. НЕ ЖЕЛИМО ДА НАМ ДЕЦА СУТРА ВЕРУЈУ У РАЗНЕ ГЛУПОСТИ И НЕИСТИНЕ.

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Зашто је овај предлог оволико замро и спао на свега 3 поруке до сада? Волео бих да чујем (тј. у овом случају видим) мишљења више корисника.

  Клима се у претходних 35 година значајно променила. Летњи топлотни таласи су све чешћи и екстремнији, што смо већ видели у јуну, јулу и августу. Ако је сада овако, ко зна како ће бити за једно тридесетак година! Ова налепница је, колико год смешно звучало, неопходна у свим возилима ЈГП – а, са већ наведеним разликама у тексту за климатизована и неклиматизована возила.

  У противном, имаћемо младе генерације које робују разним стереотипима и (лажним) сујеверјима!

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Наравно, премда би се почетак текста налепнице у возилима која поседују исправан клима уређај благо разликовао и гласио би овако:

  Драги путници, у случају да клима уређај не ради, не затварајте прозоре.

  Затварање прозора на температурама >30 степени Целзијуса у возилима без климе је равно угрожавању опште сигурности, али неки то још нису схватили.

  И да, заборавио сам. Имам један мали предлог за ГСП и приватне превознике: при свакој следећој испоруци нових возила, инсистирајте на уградњи прозора са бравицама који се закључавају када клима исправно функционише, да не отвара како ко стигне!

  Рипањац 405 objavljeno
  brainiac 148 poena

  Sviđa mi se ideja, mada to isto mora da važi i kad je klima ispravna, a isključena, a teško je pokriti takav slučaj.

  brainiac objavljeno
  ×

  Prijava