Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Предлог за нову налепницу у возилима ЈГП – а која не поседују клима уређај

0
Рипањац 405 (anonymous)

Многима ће овај предлог звучати крајње глупо и сулудо, неки ће ме можда осуђивати, али лично сматрам да је више него потребан, имајући у виду (заборављену) културу појединих путника.

Сигурно сте макар једном у животу били сведок јаза између млађих и старијих путника и расправа око отвореног прозора у возилима која немају климу, уз “необориви” аргумент да је промаја “узрочник многих болести”, па чак до те границе да може да, бајаги, “убије”. Проблем је у томе што је то, сада већ чувено сујеверје, узрочник многих сунчаница, па чак и топлотних удара код путника који такав себичлук, бахатост и ароганцију трпе. ОД ПРОМАЈЕ ЈОШ НИКО НИЈЕ УМРО, А ОД ВРУЋИНЕ МНОГИ!

Налепница би стајала у возилима која фабрички немају климу и у возилима која је имају, али чије техничке карактеристике мотора не допуштају њен рад (као на пример “Јапанци” и ИК-103Ф). Ако је могуће, волео бих да је до пролећа видим у свим таквим возилима.

Текст налепнице:

Драги путници, ово возило није климатизовано. Пре него што затворите прозор, добро размислите зашто је он отворен – нека особа можда има неки здравствени проблем, не будите себични. Имајте у виду да излагање високим температурама, а посебно у затвореном простору какав је аутобус или трамвај, може имати опасне последице и по најиздржљивије особе (сунчаница, топлотни удар).

Хвала на разумевању!

Рипањац 405 objavljeno

  5 answers

  brainiac 148 poena

  Sviđa mi se ideja, mada to isto mora da važi i kad je klima ispravna, a isključena, a teško je pokriti takav slučaj.

  brainiac objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Не, ово није шала, колико год неозбиљно звучало! Лепо се види ових дана да је ова налепница више него неопходна у свим возилима. У возилима у којима клима исправно ради, неки не баш послушни путници (углавном старији) отварају прозоре, воде се уверењем да је клима “опасна” по живот. Данас сам присуствовао јако занимљивој сцени у возилу на линији 407 (#3221). Напуштајући возило на окретници Вождовац, возач је упозорио све путнике речима: “Ако неко отвори прозор, одмах гасим климу”. Јако поучно упозорење, али не и довољно, бојим се, јер како некима објаснити да им од мало свежијег ваздуха апсолутно ништа неће бити… Да су у прозоре уграђене бравице које их закључавају када клима хлади (као што је случај код “Солариса” и шпанских трамваја ако се не варам), то би била сасвим друга прича.`

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Фебруар је већ на средини, брзо ће пролеће (а богами и лето), па да оживимо тему: требало би на време проверити исправност клима уређаја у возилима која их поседују, а уз то и поставити горе наведене налепнице у свим возилима. О култури многих путника стварно је излишно причати, робује се разним сујеверјима као да смо у 11. веку ПНЕ, а скреће се пажња са истинских проблема (као на пример лоше распоређена возила на линијама). Реално, и мене је пар пута промаја ударила, болуцкала ме мало рука, ништа страшно, па нисам толико себичан да затварам све могуће прозоре у возилу, ипак је сунчаница или још горе топлотни удар много озбиљније стање од малог жигања у руци. Никад још нисам чуо да је неко умро од промаје! Још једном, волео бих да чујем више мишљења о овом предлогу!

  Укратко, апел надлежнима – ПОСТАВИТЕ ОВУ НАЛЕПНИЦУ У СВА ВОЗИЛА, ПОТРЕБНО ЈЕ. НЕ ЖЕЛИМО ДА НАМ ДЕЦА СУТРА ВЕРУЈУ У РАЗНЕ ГЛУПОСТИ И НЕИСТИНЕ.

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Зашто је овај предлог оволико замро и спао на свега 3 поруке до сада? Волео бих да чујем (тј. у овом случају видим) мишљења више корисника.

  Клима се у претходних 35 година значајно променила. Летњи топлотни таласи су све чешћи и екстремнији, што смо већ видели у јуну, јулу и августу. Ако је сада овако, ко зна како ће бити за једно тридесетак година! Ова налепница је, колико год смешно звучало, неопходна у свим возилима ЈГП – а, са већ наведеним разликама у тексту за климатизована и неклиматизована возила.

  У противном, имаћемо младе генерације које робују разним стереотипима и (лажним) сујеверјима!

  Рипањац 405 objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Наравно, премда би се почетак текста налепнице у возилима која поседују исправан клима уређај благо разликовао и гласио би овако:

  Драги путници, у случају да клима уређај не ради, не затварајте прозоре.

  Затварање прозора на температурама >30 степени Целзијуса у возилима без климе је равно угрожавању опште сигурности, али неки то још нису схватили.

  И да, заборавио сам. Имам један мали предлог за ГСП и приватне превознике: при свакој следећој испоруци нових возила, инсистирајте на уградњи прозора са бравицама који се закључавају када клима исправно функционише, да не отвара како ко стигне!

  Рипањац 405 objavljeno
  ×

  Prijava