Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Da li vozač ima pravo da izbaci iz autobusa učenika srednje škole ako nema kartu?

0

Pozdrav. Nedavno sam na liniji 351 imala priliku da vidim bar meni pomalo neobicnu situaciju. Naime, na stanici u Lestanima je jedan decko (inace ga znam iz kraja, ima 17 godina) hteo da udje u autobus na liniji 351 i vozac mu nije dopustio jer nije imao kartu (sto i ne cudi jer je srednjoj skoli karta preskupa). Ponudio mu je da kupi kartu ili da izadje iz autobusa i decko je odabrao da napusti vozilo. Zanimljivo mi je da iskljucivo ovaj vozac otvara samo prva vrata i svima koji ulaze trazi kartu. Shvatam da vozac ne cini nikakav prekrsaj time iako mu to bas i nije u nadleznosti, ali se svi kontrolori i vozaci drugacije ophode prema onima koji jos pohadjaju skole. Uglavnom im ne kazu nista ili ih samo obaveste da bi trebalo da imaju kartu, ali izbacivanje iz autobusa jos nisam videla iako se cesto vozim gradskim i prigradskim linijama. Pa eto moje pitanje cisto glasi da li je vozacima dozvoljeno da to rade srednjoskolcima (i osnovcima), cisto da se ne cudim ako opet vidim tako nesto.

busevi.com objavljeno

  Best answer

  busevi.com 696 poena

  Tarifnim sistemom koji je trenutno na snazi predviđena je naplata prevoza za učenike srednjih škola. Putnik je dužan da poseduje odgovarajuću voznu ispravu i istu očita u vozilu, odnosno pruži na uvid ovlašćenom licu.

  Pravilnikom je predviđeno da kontrolu ispravnosti voznih isprava može vršiti kontrolor ili drugo ovlašćeno lice, u ovom slučaju vozač. Istim pravilnikom predviđena je i sledeća obaveza vozača: “…vozač je dužan da zaustavi vozilo dok lice ne kupi kartu ili uspešno ne validira voznu ispravu, odnosno ne napusti vozilo.”

  Učenici osnovnih škola imaju pravo na besplatan prevoz uz odgovarajuću karticu koja se njima izdaje.

  busevi.com objavljeno
   ×

   Prijava