Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Izveštaj nerealizovanih polazaka – Poređenje JUN / JUL 2018.

1

Dakle, ovde vidimo da je stanje na nekim linijama, po prispelim prijavama (jul 2018) koje su proverene, bolje nego sto je realno stanje… a na nekima se nastavlja teror.

U odnosu na mesec jun, vidimo neka jako drasticna variranja u procentima:

 • Linija 49 – 50% / 91% (privatnik)
 • Linija 67 – 50% / 91% (SP Kosmaj)
 • Linija 17 – 50% / 89% (SP NBGD)
 • Linija 305 –  50% / 86% (SP Kosmaj)
 • Linija 85 – 50% / 80% (SP NBGD)
 • Linija 708 –  50% / 80% (SP Zemun)
 • Linija 704 –  50% / 75% (SP Zemun)
 • Linija 89 – 55% / 72% (SP Kosmaj)
 • Linija 3 – 86% / 55% (SP Centrala)
 • Linija 50 – 78% / 60% (privatnik)

Na sledecim linijama je i u junu i u julu isto ili jos gore stanje :

 • Linija 202 –  50% / 45% (SP Karaburma)
 • Linija 601 – 50% / 50% (SP NBGD)
 • Linija 35 – 50% / 60% (privatnik)
 • Linija 610 – 55% / 60% (SP NBGD)
 • Linija 405 – 88% / 78% (SP Kosmaj)

Dakle linija 202 ima jako velikih problema i sa 3 vozila ima interval 20-35 min. Odrzava je SP Karaburma kojoj fale nova solo vozila. 601 ima 13 vozila i ide relativno cesto tj 9-27 min. 35 ima 9 vozila i interval im ide od 11-20 min. 610 ima 7 vozila i interval je 22-50 min.

Linije 350 su zabelezile pad od 18 & 31 % pouzdanosti !?

Od linija kojima se redovno vozim, cu iskoristiti opis :

17 je linija koja odlicno funkcionise kada nema mnogo guzve, tako da ne cudi povecanje od 39%.

50 je linija kod koje nema pravila, uglavnom je jako nepouzdana jer se desi da je nema po 10 minuta pa onda dodju 4 vozila jedno za drugim… pad od 18% me cudi.

405 ima velikih problema jer voze jako losa vozila, desava se cesto da ni ne dodje. Pad od 10% je realan, a morao bi biti i veci (ipak i zavisi od dospelih prijava).

305 je linija koju koristim svakog dana, i vec mesecima ima konstantno ogroman broj prijava & nisku pouzdanost i mogu da kazem da je od ovih 8 prijava –  7 mojih. Prosto neverovatno jer ovog meseca ne radim. Mogu da kazem da je porast od 36% rezultat neinformisanosti ljudi. Mnogi mi kazu da su cekali vise od pola sata a cesto se nije ni pojavilo vozilo (interval 16-35 min). Ako jedno ispadne, izracunajte sami. Tako da ovo uopste nije realno stanje… saznao sam od pojedinih vozaca na liniji da nemaju dovoljno vozila a ni vozaca. U redu, jesu to problemi zaista tesko resivi ali mi nije jasno zasto se to manifestuje samo na ovoj liniji “poteza 300” ?

Za ostale navedene linije ne mogu da komentarisem jer ih ne koristim. Mogu samo da kazem da je “potez 700” jako los i da se nadam da ce biti bolje stanje, prosto je neverovatno kako se ne vodi briga o naseljima koja su udaljenija od centra… pa i tu zive ljudi !?

Dupli standardi su jako ruzna stvar koja nas ubija. Neko moze da ima privatnika i prevoz na 5 minuta uz opciju da preseda… a neko ce da ceka pola sata svakog dana, i ne moze da ide peske. Razumem da to zavisi od broja stanovnika, ali ako je vec interval veci neka vozila budu pouzdana. Trebaju nam nova vozila hitno, jer su neka otisla i preko 1.5 miliona kilometara. Ne moze nista vecno da traje.

SP Zemun & SP Kosmaj su ubedljivo najgori, steta sto se neko iz direkcije nekad ne proveze da vidi kako je divno.

Kiza No Sleep objavljeno

  8 answers

  Zarko 4 poena

  @ Kiza No sleep

  “Linije 350 su zabelezile pad od 18 & 31 % pouzdanosti !?”

  Razlika u pouzdanosti je nastala zato što jutarnji polasci vozila na linijama 3 i 12 sa terminusa “Omladinski stadion” nisu nijednom ispratili letnji red vožnje, a ja sam prijavio onoliko nerealizovanih polazaka i kašnjenja koliko sam video, nekada i tri za jedno jutro.

  Naime, letnji red vožnje linije 3 podrazumeva polaske u 07:05, 07:15, 07:25, 07:35, 07:45, 07:55, dok je činjenično stanje izgledalo ovako: između 07:20 i 07:22, između 07:30 i 07:35. Za polaske pre i posle ovoga ne mogu ništa da kažem, jer na stanicu dolazim svakog jutra oko 07:10. Naglašavam da su vozila u najvećem broju slučajeva već bila na okretnici kada bih došao na istu i da su vozači bili prisutni. U ostatku slučajeva bi tramvaji došli na stanicu u 07:15. te kretali desetak minuta kasnije.

  Letnji red vožnje linije 12 podrazumeva polaske u 07:10, 07:20, 07:31, 07:42, 07:54. Za vreme ovog leta, jedini polazak koji sam video se odvijao nakon 07:20 , pri čemu je polazak bio veoma proizvoljan, nekada koji minut pre ili posle polaska vozila na liniji 3, a najčešće bi vozilo došlo na poslednju stanicu u trenutku u kojem tramvaj 3 polazi. Dakle, opšta zbrka. Ako je bilo izuzetaka, nisam ih video.

  O ovome sam već jednom napisao komentar, ali izgleda da nije objavljen (možda ne mogu da ga nađem?), sve u nadi da će se GSP oglasiti i početi da se pridržava sopstvenog reda vožnje, ali leto se završilo i ja sam za vreme trajanja ova dva meseca svakodnevno kasnio petnaest minuta do pola sata na posao.

  Sa ove dve linije, kao i sa linijama 35, 35L i 202, građani Palilule imaju svakodnevne probleme i, budući da pomenute linije redovno koristim, trudim se da prijavim svaku nepravilnost ne bi li makar postojala adekvatna statistika o radu GSP-a na koju bismo svi mogli da se pozovemo ako i kada bude došlo vreme za reorganizaciju preduzeća koje očigledno propada. Pretpostavljam da je namera redovnih korisnika ovog sajta ista, te sam napravio nalog ne bih li se bolje uključio u problematiku i doprineo budućem rešenju.

  Zarko objavljeno
   Kiza No Sleep 200 poena

   @ Nikola90

   Pa da, jeste GSP ali SP NBGD. To i ova 2 kriticna su nebo i zemlja.

   Moram da kazem da razumem i vase nedace, problem je sto se privatniku tolerise vise i mogu da zezaju kad zele. Nije ni svaki privatnik med i mleko… na zalost. Kod mene je radio Saga trans i bio je dobar.

   @ Рипањац 405

   Zaista mi nije jasno zasto ne vozi novo vozilo na 405 ? Sad kada bude razdela novih buseva (oktobar koliko sam cuo) moralo bi da bude.

   Normalno je da red voznje jeste papir, bar je i kod mene tako. Ocekujem da ce biti isto stanje kao i proletos, od septembra… kada ce izostanak vozila praviti haos, uz tonu dece. Ovaj letnji rezim je pravljen tako da se uopste ne razmislja o ljudima koji i leti rade.

   Kiza No Sleep objavljeno
    Рипањац 405 (anonymous)

    Хајде, добро, претерао сам када сам рекао да остатак линија са потеза 400 функционише савршено и без скоро икаквих проблема, али опет су, реално, ипак ређи (бар током зимског реда вожње) него на линији 405, која нема ниједан једини нови аутобус, док остале имају барем један, а 408 чак 2 (гаражни бројеви возила су #3218 и #3258). Код нас узастопни изостанци и по два поласка нису изузетак, већ правило које лагано прераста у чист безобразлук надлежних. Шта у том случају настаје? Гужва која је толика да често морам да пропустим први аутобус јер не могу да уђем, а у екстремнијим случајевима сам пропуштао и по 2, свако даље угуравање у онако крцате аутобусе је ризик по живот. Штавише, линија је својим бројем путника испунила норму за зглобни аутобус. То што нам линија током зимског реда вожње у шпицу иде на 15 минута слободно окачите мачку о реп, папир трпи све. Да не помињем безобразлук појединих возача у смислу намерног фолирања кварова, као и диспечера са окретнице на Трошарини, који све ради само да поједини аутобуси не би кренули за Рипањ, и са којим се појединци увече буквално свађају због тога.

    Рипањац 405 objavljeno
     Nikola90 (anonymous)

     Sto se tice linija 531 i 532 od kako su preuzeli privatnici, većina vozača kreće ranije sa okretnica, dok je držao gsp (pogon novi beograd) na vreme su kretali i uvek je se znalo da će polasci biti ostvareni, ovo sad sa privatnicima je katastrofa.

     Nikola90 objavljeno
      Avala (anonymous)

      Linija 408 je u svakodnevnim guzvama. Juce sam se vozio u IK-112N i bila je velika guzva vec na terminusu Vozdovac. Kod stajalista “Bastovanska” nekoliko putnika je izaslo da bi sacekali nov autobus. Ubrzo je i naisao IK-103F sa linije 402, garazni broj 101.

      Avala objavljeno
       Рипањац 405 (anonymous)

       Што се линије 405 тиче, сигурно је још мања поузданост, али многи ни не знају за овај сајт, па не пријављују, или знају, али неће из принципа… Немају возила? ЛАЖ, БРЕ! Немају возача? Донекле истина, али ни то не сме да служи као изговор за неостваривање полазака. У исто време, већина осталих линија потеза 400 функционише савршено, што је крунски доказ да ЛАЖУ!!! Хвала Богу па је Милковић поднео оставку, надам се да ће избором ноног генералног директора све кренути на боље.

       Рипањац 405 objavljeno
        Kiza No Sleep 200 poena

        sole

        Ja bih uveo ponovo da bude pola privatnik / pola GSP. Mnogo bi bilo bolje, i moglo bi da se preraspodeli svuda gde je lose.

        Konkretan odgovor na tvoje pitanje je da nemam soluciju, koja ce resiti problem.
        Ne mogu nekome da oduzimam dobar prevoz i ne zelim to. Samo da se pogleda malo vise solidarnosti sa odredjenim naseljima. Svi iole realni i pravicni znaju da se favorizuju odredjene linije a na ostalima je da se snalaze. Primer za to je SP Kosmaj i linije 27E, 53, 83, 89, 302.

        Ja znam iz licnog iskustva da je sada prevoz na “potezu 300” (izuzev 302, 309) mnogo puta gori nego sto je bio do januara 2016. kada je potpisan ugovor. Mogao si da se pouzdas na makar 2 vozila i da znas da ce ona uvek doci. Kod GSP je mogucnost da uopste ne dodje 70%. Bar kada je SP Kosmaj u pitanju, a o SP Zemun da ne govorim. Ima se red voznje a nema se vozila i to nikome ne smeta ?

        Kiza No Sleep objavljeno
         sole 467 poena

         Ne bih ništa da kritikujem , niti bilo koga da nipodaštavam , nego čisto , imajući u vidu situaciju po kojoj su na deset godina linije podeljene na isključivo GSP – Privatnik , gde bi rasporedio GSP vozila , a da to nikoga ne remeti , tj. da vozila najmanje utiču na realizovanost polazaka i sam kvalitet prevoza?

         sole objavljeno
          ×

          Prijava