Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika.

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Nefunkcionisanje klima uređaja na većini linija (2017)

brainiac (anonymous)

Danas je najavljena temperatura iznad 25 stepeni (konkretno 27), ali ni u jednom GSP-ovom autobusu od desetak koje sam promenio (taj broj je mnogo veći ako računamo i prethodne dane) nije radila klima, za razliku od privatnih autobusa, ne računajući liniju 35. Problem je u solarisima jer imaju prozore na kant, dok je temperatura u starijim autobusima, što se mene tiče, u redu.

Dakle, prijavljujem neuključivanje klima uređaja u svim GSP-ovim autobusima i u privatnim autobusima firme Ćurdić.

brainiac objavljeno

  43 answers

  Anonymous

  Postovani, na liniji 48 (24.8.2017.) nije radila klima (poseduje je) a svi prozori su bili zatvoreni. U pitanju je garazni broj P40711 prevoznika Lekon i kretao se ka terminusu Miljakovac 3. Problem je zabelezen oko pola 4 na terminusu Tasmajdan.

  Anonymous objavljeno
  Bojan (anonymous)

  Ljudi ovo vise nije normalno bilo koji bus iz Pogona Zemun je uzasan ne moze motor da podnese klimu neko ce se onesvestiti koliko nema vazduha. 83 pod hitno u drugi pogon ili u privatnike ali onda da ima cesce polaske. Ovo je pakleno i ne izdrzljivo… Svaka cast onim ljudima sto moraju svaki dan da koriste ovakve buseve. Razumem da i drugi imaju lose buseve ali ovde od onoliko buseva sa 83 mozda jedva 2 busa mogu da ukljuce klimu.

  Bojan objavljeno
  Bojan (anonymous)

  Danas je napolju pakleno vruće, i u autobusu tablice BG-1019-VH gar. broja P41429 klima je duvala jako, jako slabo, i temperatura je bila gotovo ista kao i napolju. Linija 25.

  Bojan objavljeno
  Ацо (anonymous)

  На линији 26 пола аутобуса ради са укљученом а пола без укључења клима. Наглашавам да су и велике злоупотребе. Возачи укључе само вентилаторе и врте исти врући ваздух. Поред тога треба се размотрити и укључење климе већ од 20 степени зато што у новим моделима аутобуса скоро да и нема прозора или су заглављени, без ручица, замењени лексаном па се опет не отварају или се морате свађати због фамозне промаје. У задњем делу буса је и до 10 степени топлије иако ради клима. Зашто није дефинисано да у аутобусу мора бити температура око 25 степени јесен, лето и пролеће а зими нпр 20 а да се температура мери на почетку средини и крају буса. Jош једна злоупотреба jе да нпр укључе у пуном бусу најмањи степен издувавања и онда људи отварају прозоре. Врло су лоши нови бусеви сем Солариса а код приватника има свега.

  Ацо objavljeno
  Anonymous

  Izgleda da je ove godine jako problematično sa klima uređajima u vozilima javnog prevoza u Beogradu.

  Tekst Večernjih novosti o nefunkcionisanju klima:

  NI treći tropski talas koji je zahvatio prestonicu od početka leta nije “naterao” gradske prevoznike da uključe klima-uređaje u vozilima, a pokvarene da poprave! Uprkos temperaturama koje na asfaltu prelaze 40 stepeni, i sa tropskim noćima, kada se živa u termometru ne spušta ispod 20. podeoka Celzijusove skale, Beograđani se danima “kuvaju” u autobusima, trolejbusima i tramvajima.

  Pritužbe na rad rashladnih uređaja stižu sa svih strana. Građani se žale na neklimatizovane autobuse GSP, ali i privatnih prevoznika. Svesni da će “skapavati” na putu do kuće po užarenoj zvezdi, izbegavaju vozila koja na stajališta pristižu sa otvorenim prozorima.

  Da stari autobusi nemaju klimu svi znamo, ali mi najteže pada kada uđem u novi “Solarisov”, gde je 100 stepeni – priča Branko D. – Rashladni sistem ne radi na novim vozilima na linijama 16, 23, 95, 27. Ubeđen sam da klime ne uključuju po direktivi, kako bi uštedeli na gorivu.

  novosti.rs

  Anonymous objavljeno
  Gordana (anonymous)

  Kada ce na linijama 73, 706, 703 poceti da rade klima uredjaji. Vecina vozila je opremljena istim ali ne rade. Vozaci govore da su neispravne i da nije do njih. Juce u 438 na liniji 73 pakao a nov autobus. Dokle vise da im se tolerise da rade sta hoce, ako nisu sposobni da obezbede kvalitetan(human) prevoz neka dovedu ljude koji to znaju. I da napomenem bitno da je kontrola redovna.

  Gordana objavljeno
  Marsi (anonymous)

  Linija 601:

  Velika je sramota sto su autobusi na liniji 601 katastrofalni (imaju mozda 2 koja valjaju). Zimi dobijes upalu pluca, leti toplotni udar. Majstor vozi sa peskirom oko vrata, lije sa njega, a nas, putnike, da ne pominjemo. Ako se ne varam, uslov za Tender je bio da vozila imaju GREJANJE I KLIMA UREDJAJE. Stvarno mi je apsolutno nevazno da li se prevozniku isplati ili ne da vozi tu liniju. Nije trebalo da ucestvuje u tenderu i krade narod i grad.

  Marsi objavljeno
  Сава (anonymous)

  Поштовани,

  Дана 20.07.2017 у возилу на линији 51 – П-42606 није радио клима уређај од Сајма до Бановог Брда време путовања 16:35 – 16:50.

  Сава objavljeno
  Sremcica (anonymous)

  Danas oko 13, na liniji 511 prema Zeleznickoj stanici, klima nije radila. Autobus je ‘japanac’ garaznog broja 1318.

  Sremcica objavljeno
  Miroslav (anonymous)

  Danas, 19 jula u 12 sati , na 34 stepena, klima na liniji 83 nije radila a bio je pun autobus putnika, mahom starijih sugradjana.

  Isti slucaj i sa linijom 78. Nazalost nisam zabelezio brojeve vozila.

  Miroslav objavljeno
  Katarina (anonymous)

  Vecina autobusa broj 65 vozi sa neispranim klima uredjajima. Uglavnom su to zuti “japanci”. Popravite to pa da znamo zasto placamo bus plus.

  Katarina objavljeno
  San Andreas (anonymous)

  Na liniji 27 ucestalo voze Solaris autobusi bez klime, garazni brojevi 3148 i 3156. Mali prozori omogucavaju da u autobusu bude potpuni pakao i da voznja postane nepodnosljiva. Molim da se kvarovi na klimi otklone. Pohvala za ova dva autobusa je sa druge strane da je wifi adapter popravljen.

  San Andreas objavljeno
  Anonymous

  Na liniji 51 skoro svaki autobus sa klimom upaljenom, sto je naravno za pohvalu!

  Anonymous objavljeno
  Vozdovac - Trosarina (anonymous)

  Pohvala za buseve na linijama 31, 33 i 46 koji su apsolutno svi imali klimu u toku današnjeg paklenog dana. Jedina zamerka je za liniju 9A, medjutim ni u njoj nije bilo toliko vruce, jer autobusi imaju velike prozore, pa vazduh lakše cirkulise i nije bilo toliko strasno.

  Moje pitanje je samo, da li ce tramvajski saobraćaj biti pusten pre 16. novembra ili tek po kompletiranju svih radova?

  Vozdovac - Trosarina objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  Урачунајте и 405 међу линије на којима климе не функционишу, оно је катастрофа… Када се на све то дода енормна гужва у поподневном шпицу, када људи стоје буквално на једној нози, добија се ужас и пакао. Само се изналазе изговори за неслање нових возила: центар је центар, они морају сваки климатизован бус да имају. А онда је 2011. неки геније смислио “пројекат деценије” – “климатизовани” су аутобуси чије техничке могућности то нису дозвољавале (ИК-103Ф, ИК-103 из 2006, Мерцедеси “Конекто”, “Јапанци”). Резултат – погађајте, серија пожара на возилима ИК-103Ф, на различитим линијама (гаражни бројеви 73, 74, 82, 88, 92, 94, 102, 104). Клима свим овим типовима возила служи само као украс. Тако једни уживају, а други испаштају. Апелујем овим путем надлежнима да се равномерно расподеле климатизована и неклиматизована возила на свим линијама градског (а и приградског) превоза у Београду.

  Рипањац 405 objavljeno
  Ivitza (anonymous)

  Na liniji 85 nikad ne radi klima, ali samo kad određeni vozači voze. To im je valjda izgovor da je ne pale (stvarno ne znam što) pa tako autobus na liniji 85 gar.broj 3038 09.07.2017 tvrdi da mu klima ne radi a pri tom je autobus nov solaris. Svakodnevno koristim taj prevoz i retko kad je klima puštena. I pitam se dokle će tako. Kao da se prevozom ne voze ljudi.

  Ivitza objavljeno
  Nada79 (anonymous)

  Pravo vreme za nabaku klima uredjaja je spic sezone. Staro dobro pravilo, sacekamo jul, avgust pa ako bude vruce nabavljaju se potrebni delovi za klimatizaciju koji stignu septembar ili oktobar. Ako padne sneg u julu ili avgustu, onda nista… Pa dokle vise.

  Nada79 objavljeno
  Administrator 629 poena

  Sve prijave dostavljene ovde a koje sadrže sve potrebne i tačne podatke prosleđuju se nadležnima na dalju proveru i postupanje. Kada su u pitanju rashladni uređaji, čak ni ovde nije bilo mnogo ispravnih prijava (garažni broj vozila, datum, vreme, linija, smer kretanja), već više opštih prijava. I pored toga obratili smo se nadležnima i dobili uveravanja da se ulažu maksimalni napori da se što veći broj klima uređaja osposobi za rad.

  Jedan od ogovora na dostavljenu prijavu na neispravnost klima uređaja:

  Uveravamo Vas da se u saobraćajnim pogonima JKP GSP „Beograd“ svakodnevno ulažu veliki napori da se osposobi što veći broj rashladnih uređaja na vozilima koja poseduju iste. Pregled stanja klima uređaja je izvršen na svim vozilima i tom prilikom evidentirani nedostaci i pokrenut postupak nabavke potrebnih rezervnih delova neophodnim za opravku sistema i njegovo stavljanje u funkcionalno stanje. U situacijama kada se radi o specifičnim delovima, duže je čekanje na njihovu nabavku i isporuku, što produžava vreme potrebno za otklanjanje kvara. Odmah po pristizanju neophodnog dela vrši se distribucija istog saobraćajnom pogonu, koji pristupa otklanjanju kvara u saradnji sa preduzećem specijalizovanim za održavanje klima uređaja na autobusima.

  Izvinjavamo se zbog neprijatnosti, razumemo Vaše nezadovoljstvo i svesni smo neugodnosti koje prouzrokuje nemogućnost rashlađivanja vozila javnog prevoza u danima sa izuzetno visokom temperaturom.

  Administrator objavljeno
  Anonymous

  Kada sam jutros u autobusu pitala kontrolora zasto ne rade klime, rekao je da ima samo 17 prijava i da je to malo. Pitala sam kome to prijaviti, kaze Beo-kom servisu. Dakle, treba ih zvati svakog dana, što više nas, to bolje. Vidim, piše po novinama kako je gradonačelnik rekao da će ispitati pritužbe, a dovoljno je samo da se provoza jedan dan gradskim prevozom. Može i danas na 37 stepeni. Evo broja: ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ Дирекција за јавни превоз, 3309-005, e-mail: [email protected]  Izgleda da niko ne cita sta mi ovde pisemo. Svi se prave ludi.

  Anonymous objavljeno
  Dušan (anonymous)

  Dosta puta mi se dešava da udjem u autobus a ne radi klima, ne prija nikome kada je u autobusu 40+ stepeni, imam više slika sa navedenom temperaturom u autobusu kao dokaz, samo bih želeo da se to reguliše, veliko je olakšanje ući u autobus sa klimom, neprijatno je ljudima koji idu na posao, zato što se preznoje, a ja kao mladji pripadnik putnika ne mogu normalno da izadjem sa društvom ili devojkom upravo zbog velikih temperatura u autobusu, lako se napolju izdrži, a u autobusu nikako. Takodje nabrojao sam samo par linija (23, 50, 51, 53, 56, 58, 88, 89, 95, 511)

  Dušan objavljeno
  Lana (anonymous)

  Nijedan autobus na liniji 511 nema funkcionalnu klimu… apelujem da se to promeni, jer je stanje neizdrzivo.

  Lana objavljeno
  Anonymous

  Kako na svoju veliku žalost svakodnevno koristim liniju 95, na kojoj uglavnom voze autobusi marke Solaris, dizajnirani za civilizovan svet, sa ventilacionim i rashladnim sistemom za putnički salon, mogu zaključiti da je GSP namerno opstruisao poganjanje klime sve dok temperature nisu postale nesnosne i pojavila se opasnost da putnici dožive toplotni šok. Dakle, očigledno se namerno čekalo da temperatura priđe na 35 stepeni da bi se puštale klime, i očevidno je da Gradska uprava namerno ispituje izdržljivost [*] (što su, iz njihovog vidika, putnici).

  Anonymous objavljeno
  ana11 (anonymous)

  Opet sam imala “srecu” da se vozim sa 3092 na liniji 52 i opet je bilo neizdrzivo. Toplije u drugom delu busa nego sto je napolju, uzas jedan!

  ana11 objavljeno
  Anonymous

  Molim vas da ako je to moguce povecate broj vozila sa klimom na liniji 307 ili ako ih vec nemate, da barem omogucite otvaranje svih prozora u vozilu. Neka su zapecacena i ne mogu da se maknu.

  Anonymous objavljeno
  bole (anonymous)

  Vozilo 438 na liniji 73 vreme 11:45h u O.Brigada, pun kao oko, napolju 33 stepena, klima ne radi, iaoko je vozilo opremljno klima uredjajem. Vozac sa peskirom oko vrata kaze da je klima neispravna, a kada ce se osposobiti ne zna. Ja pretpostavljam nikada dok smo ovce i kupujemo kartu i dozvoljavamo da se GSP i grad ovako iživljavaju na putnicima. Svake godine sve gore.

  bole objavljeno
  brainiac 89 poena

  U odnosu da dan kad sam započeo ovu temu, mnogo više autobusa ima uključenu klimu. Čak mogu reći, što se tiče dvocifrenih linija, nije daleko od istine da 80% vozila uključuje klimu od onih u kojima ista radi.

  Međutim, na nekim linijama važi suprotno, npr. 35, tako da njenim korisnicima taj podatak ništa ne znači.

  brainiac objavljeno
  Anonymous

  U današnjoj anketi na RTS-u (Beogradska hronika) većina putnika je rekla da se klime uključuju / funkcionišu, dok je reporter izneo podatak da 80% vozila (autobusa) ima klima, ali i da je problem sa klimama izražen na prigradskim linijama i na starijim vozilima.

  Anonymous objavljeno
  Dzaba (anonymous)

  Uzalud je pisati komentare, bas nista se nece promeniti sve i da je napolju temperatura +50 stepeni. Gradska uprava ne cini nista da se stanje promeni. Izgleda da je normalno da se ljudi onesvescuju u autobusima, trolejbusima i tramvajima zbog nesnosne vrucine. Klimu jednostavno ne zele da ukljucuju jer time , konkretno autobusi, trose vise goriva, sto se GSP-u i privatnim prevoznicima ne isplati. Ko izdrzi… izdrzao je. Cast izuzecima (1% vozaca koji ukljucuju klimu).

  Dzaba objavljeno
  Stefan (anonymous)

  Vozilo 3085, solaris, linija 17, stanica Beogradska arena (434), klima ne radi. Spoljašnja temperatura 32 stepena. 27.06.17. 16:20h

  Stefan objavljeno
  Anonymous

  Da li je mogice da vec danima ne funkcionise klima u 90 posto autobusa, menjam ih jako puno, 27, 27e, 74, 23, 25p, 16… stvarno ne razumem koji je razlog tome da li smo toliko bedni da ne mozemo osnovne uslove da obezbedimo za normalno funcionisanje prevoza. Trenutno sam na liniji 27e ka Mirijevu autobus je star jedno 20 godina, klima ne radi ne mozes noge drzati na podu od toplote! Stvarno sramota, a tek pocetak leta.

  Da li uopste placati kartu?

  Anonymous objavljeno
  nemanja123 (anonymous)

  Zimus sam se preselio u Višnjičku banju tako da ne znam kakva je situacija inače kad je leto, ali čini mi se da bi busevi na liniji 35 (Tamnava) trebalo da imaju klima uređaj, po dizajnu ventilacionog sistema. Uprkos tome, na 35 stepeni, imamo saunu sto je neprihvatljivo. Bilo kome moze lako da pozli. Ako klima uredjaja nikad nije bilo, slobodno komentarisite, da bih znao 🙂 Hvala

  nemanja123 objavljeno
  Ivana (anonymous)

  Na relaciji 77 vec danima nema klime, a napolju je 35 stepeni. Nije ni cudo sto vasi nece ni da voze na vreme, ljudima treba da pozli u autobusima. Ja se na pr. vozim od prve do poslednje, a da pritom ne pricam koliko od Bezanije nije bilo polazaka. Krenu ranije, a ljudi koji se vracaju sa posla i koji rade na zmaju narednih pola sata ili ako se ne pojavi idu peske do prve civilizacije. Da li je to normalno pitam vas, a pritom imate 5 velikih firmi koje rade do 22h. Spostovanjem radnica na Zmaju!

  Ivana objavljeno
  Simona (anonymous)

  Poštovani, juče (25.06.2017.) temperatura vazduha je iznosila 37° prema zvanicnim merenjima. U Solaris autobusima na liniji 27 nije uopšte radila klima, a kroz one minijaturne prozore vazduh je jedva ulazio. Situacija je bila takva da su sipke a i sedista bili usijani, srećom sam u pravcu ka Mirijevu videla 25p i presla u taj autobus. Ni u njemu nije radila klima ali makar su prozori dovoljno veliki pa je i sama voznja bila podnosljivija.

  Htela bih da apelujem da se klime poprave, jer zaista nije u redu da se ljudi koji redovno placaju prevoz iz godine u godinu voze u sve gorim uslovima.

  Simona objavljeno
  Anonymous

  Linija 15! Ni u jednom vozilu ne radi klima. Svaki dan koristim prevoz na ovoj GSP liniji, od ulice Prvomajske do Zelenog Venca. Na sve to, dodajem da je trasa linije 15 pogubna, od kada je izmenjena. Generalno, u svim vozilima GSP-a klima uređaji kao da ne postoje.

  Jadni mi u nadolazećem periodu, a o vozačima ne smem ni da mislim. Neko je naveo u komentarima iznad, ispadosmo budale mi koji uredno plaćamo prevoz.

  Anonymous objavljeno
  Anonymous

  Poštovani, u vozilu broja P41902 na liniji 42 je nesnosno visoka temperatura, klima ne funkcioniše.

  Anonymous objavljeno
  Anonymous

  Poštovani,

  dana 20.06.2017. minibus Luitravel na liniji 24 garazni broj 41920 polazak 12.52h sa terminusa Milan Muškatirović nije radio klima uređaj i ako je sat u minibusu pokazo 40 stepeni.

  Anonymous objavljeno
  ana11 (anonymous)

  Solaris 3092, na liniji 52, krenuo sa Zelenjaka u 15:16, klima ne radi, otvoreni mali prozori i siberi na krovu. U busu mnogo toplije nego sto je napolju (a danas je u 15h zvanicno 31 stepen).

  ana11 objavljeno
  Student (anonymous)

  Na Solarisima je situacija neizdrživa kada je preko 25 stepeni, jer su prozori mali i otvaraju se na kant/kip. Ako uz to dodate veliki broj putnika u špicu i dužinu linija poput 23 i 95, jasno je koliko klima mora uredno da radi…

  Student objavljeno
  Ana (anonymous)

  Klime na linijama 706, 707, 704, 84 takodje ne rade od samog pocetka toplijeg vremena. Zapravo nisam sigurna da sam usla u bilo koje vozilo gradskog prevoza i da je klima radila.

  Ana objavljeno
  Valentina (anonymous)

  Problem sa klimom koja ne radi u autobusima je zaista veliki, takođe je problem kada klima radi, a neki putnici otvaraju prozore kako uđu u prevoz ne razmišljajući da tako poništavaju efekat klime, ali mislim da je najveći problem kada na ovim temperaturama radi grejanje (ili je to onaj sistem gde ne postoji opcija isključivanja grejanja). Ja imam problem sa venama na nogama i to je zaista pogubno za moj problem. Od te vrućine se bolovi mnogostruko povećavaju. Ko ima slične probleme razumeće. A i da nije tog problema grejanje na ovim temperaturama je strašno.

  Valentina objavljeno
  DonKihot (anonymous)

  Dana 13.06.2017 ni u jednom autobusu nije radio klima uređaj. Na liniji 95 – Solarisov autobus gar.br. 3187, na liniji 65 – Solarisov autobus gar.br. 3165, na liniji 27 – Solarisov autobus… Zanimljivo, novi, Solaris autobusi, a klima ne radi. Da li to neko namerno isključuje radi “uštede” goriva i verovatno pokrivanja eventualne krađe goriva. Inspekcije ne reaguju, a karta se redovno plaća (mi koji je redovno plaćamo ispadosmo najveće budale).

  DonKihot objavljeno
  partibrejker (anonymous)

  Ja sam prosle nedelje hteo da prijavim nekoliko slucajeva vezanih za klime u autobusima, ali iz potpuno obrnutog razloga, jer su radile vec na 20ak stepeni. Zaista mislim da temperature u proteklom periodu nisu bile takve da je ukljucivanje klime bilo neophodno, cak mogu da kazem da mi je smetalo da boravim u vozilima u kojima je radila. Jedva sam docekao suncano vreme. Temperature su dan ili dva jedva prebacile taj zvanicni cenzus za paljenje klima, svakodnevno je duvao neki prijatni vetric, a jutra i veceri su bili dovoljno svezi da se na posao ili u skolu cesto moralo kretati i u jaknama. Ovo jos nije onih letnjih 25+, kada se zagreje asfalt i beton.

  S druge strane, tacno je da postoji problem sa neadekvatnim kant prozorima u Solarisima (i ne samo u njima) tj. da oni ne uspevaju da obezbede “normalno” kretanje vazduha koje je sasvim dovoljno osvezenje na ovakvim laganim temperaturama, ali to bi trebalo da bude za nauk da se ubuduce ni u kom slucaju ne narucuju takva resenja u vozilima.

  partibrejker objavljeno
  Nenad _ (anonymous)

  Takođe ne rade klime ni u autobusima 95, koji imaju jako dugu relaciju, jer vozeći se od blokova do centra grada je prosto gušenje u njima,do izlazne stanice… Molim vas uradite servis, čišćenje i osposobljavanja klima uređaja za leto jer vam prevoz plaćam uredno!

  Nenad _ objavljeno
  Nova poruka…
  Dodaj fotografiju dodaj link fotografije