Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Nova vozila za prevoznika GSP “Beograd” (2019) – Nabavka 244 novih solo autobusa

0

🚌

Prema ranijoj najavi obnove voznog parka prevoznika GSP “Beograd“, danas (25.04.2019.) potpisana su dva ugovora o nabavci ukupno 244 nova solo autobusa.

Prvi je ugovor o isporuci 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa sa oznakom PROCITY 12 proizvođača “BMC” iz Turske, a drugi o isporuci 174 nova niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije “Higer” iz Kine.


“Prilikom organizovanja ove nabavke insistirali smo da autobusi budu što pre u Beogradu s obzirom na stanje u kojem se nalazi gradski prevoz”, istakao je Vesić.

Zbog toga je nabavka podeljena u dva dela, naveo je i pojasnio da će 70 autobusa turske kompanije “BMC” iz Izmira biti isporučeni u narednih 60 dana i da će stizati sukcesivno, dok je rok za isporuku 174 autobusa kineske kompanije “Higer” 160 dana.

“Oni će takođe stizati sukcesivno i nadamo se da ćemo do septembra imati većinu ovih autobusa na ulici što nam je bio cilj kako bi građanima pružili bolji kvalitet javnog prevoza”, rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora GSP “Beograd” Radiša Momčilović je rekao da nabavka novih autobusa ima strateški značaj jer će se stvoriti uslovi da to preduzeće u narednom periodu ostvaruje znatno više kilometara u saobraćaju, odnosno znatno veći prihod od osnovne delatnosti, a to je javni gradski prevoz u Beogradu.

“GSP Beograd od 1. januara ima novi model ugovora sa osnivačem prema kome naš prihod isključivo zavisi od broja ostvarenih kilometara u saobraćaju”, rekao je Momčilović.

Istakao je da će novim autobusima biti značajno poboljšan kvalitet prevozne usluge u gradu, te da će samim ti i korisnici javnog prevoza biti zadovoljniji.

Predsednik Izvršnog odbora lizing kuće “S-Leasing” Bojan Vračević je rekao da zadovoljstvo biti partner u projektima koji doprinose kvalitetu i poboljšanju kvaliteta života građana Beograda i cele Srbije.

“Ovo je sigurno jedan od takvih projekata. Čestitam Gradu Beogradu na novim autobusima i nadam se da ćemo imati prilike još da sarađujemo na zadovoljstvo građana”, dodao je on.

Zamenik direktora Odeljenja za inostrano tržište kineske kompanije “Higer” Zhang Hui je rekao da je ta firma jedan od najvećih proizvođača autobusa u svetu i da ima 5.000 zaposlenih, te da je čast što su odabrani za nabavku autobusa za GSP “Beograd”.

“Daćemo sve od sebe da obezbedimo najbolje moguće autobuse za građane Beograda”, istakao je Hui.

izvor: RTS

busevi.com objavljeno

  3 answers

  busevi.com 651 poena

  Prvih 8 novih niskopodnih solo autobusa turskog proizvođača “BMC”, model “Procity 12” isporučeni su danas (15.05.2019) prevozniku GSP “Beograd”.

  Prva vozila biće u saobraćaju na linijama broj: 602, 603.

  Turski proizvođač novih 40 vozila isporučiće do kraja maja (2019), a preostala naručena vozila treba da stignu krajem juna 2019. Ukupno je poručeno 70 solo autobusa proizvođača “BMC”.

  Vozila proizvođača “Higer”, stizaće u Beograd do kraja septembra (2019). “Higer” će za prevoznika GSP “Beograd” isporučiti ukupno 174 solo autobusa.

  Kada se uzme u obzir da su potpisani ugovori za kupovinu 244 nova autobusa, koji se očekuju na ulicama prestonice do kraja septembra, kao i nabavaka 50 novih autobusa iz „Ikarbusa” do kraja godine, reč je o najvećoj nabavci novih vozila GSP-a u jednoj godini u istoriji tog preduzeća, jer se time obnavlja više od 40 odsto ukupnog voznog parka tog preduzeća. Za sledeću godinu je planirana nabavka još 50 autobusa iz „Ikarbusa” i dodatnih 30 električnih autobusa proizvedenih u „Ikarbusu”, a čiju je proizvodnju preuzeo kineski partner. Tako da građani do septembra 2020. godine mogu da očekuju 374 nova autobusa na ulicama Beograda, što je više od 50 voznog parka GSP-a – najavio je zamenik gradonačelnika.

  On je dodao da su BMC autobusi moderni, poseduju klima-uređaje, brojače putnika, vaj-faj tehnologiju, a sa tim performansama koriste se u gradskom prevozu širom Evrope. Novi autubus, kako je precizirao, ima 26 sedišta i mesta za 103 putnika.

  busevi.com objavljeno
   ZaBoljiPrevoz1 5 poena

   Što se tiče elektrobuseva:

   Linija 31 trenutno ima 15 autobusa radnim danima i veći deo dana su krcati na drugoj stanici od početne. Kada se završe radovi na Trgu, imaće 18 autobusa i opet će biti krcati.

   Mislim, neće svih 30 elektrobuseva biti u saobraćaju, neki će stajati u rezervi. Tako da će opet elektrobusevi biti prepunjeni.

   Znam jer viđam često 31 kod Beograđanke i uvek je mnogo ljudi u autobusu.

   ZaBoljiPrevoz1 objavljeno
    busevi.com 651 poena

    Za ovu godinu (2019) pored nabavke 244 nova solo autobusa za prevoznika “GSP Beograd”, planirana je i nabavka 50 zglobnih autobusa proizvođača “Ikarbus” koji treba da budu isporučeni tokom 2019 godine, kao i još 50 zglobnih autobusa početkom 2020 godine.

    Pored ovih nabavki, najavljena je i kupovina 30 novih elektro autobusa. Prema trenutnom planu organizacije rada linija, novi elektro autobusi biće raspoređeni na liniju broj 31 na kojoj je planirano saobraćanje samo elektro vozila.

    busevi.com objavljeno
     ×

     Prijava