Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Nova vozila za prevoznika GSP “Beograd” (2019) – Nabavka 244 novih solo autobusa

0

🚌

Prema ranijoj najavi obnove voznog parka prevoznika GSP “Beograd“, danas (25.04.2019.) potpisana su dva ugovora o nabavci ukupno 244 nova solo autobusa.

Prvi je ugovor o isporuci 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa sa oznakom PROCITY 12 proizvođača “BMC” iz Turske, a drugi o isporuci 174 nova niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije “Higer” iz Kine.


“Prilikom organizovanja ove nabavke insistirali smo da autobusi budu što pre u Beogradu s obzirom na stanje u kojem se nalazi gradski prevoz”, istakao je Vesić.

Zbog toga je nabavka podeljena u dva dela, naveo je i pojasnio da će 70 autobusa turske kompanije “BMC” iz Izmira biti isporučeni u narednih 60 dana i da će stizati sukcesivno, dok je rok za isporuku 174 autobusa kineske kompanije “Higer” 160 dana.

“Oni će takođe stizati sukcesivno i nadamo se da ćemo do septembra imati većinu ovih autobusa na ulici što nam je bio cilj kako bi građanima pružili bolji kvalitet javnog prevoza”, rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora GSP “Beograd” Radiša Momčilović je rekao da nabavka novih autobusa ima strateški značaj jer će se stvoriti uslovi da to preduzeće u narednom periodu ostvaruje znatno više kilometara u saobraćaju, odnosno znatno veći prihod od osnovne delatnosti, a to je javni gradski prevoz u Beogradu.

“GSP Beograd od 1. januara ima novi model ugovora sa osnivačem prema kome naš prihod isključivo zavisi od broja ostvarenih kilometara u saobraćaju”, rekao je Momčilović.

Istakao je da će novim autobusima biti značajno poboljšan kvalitet prevozne usluge u gradu, te da će samim ti i korisnici javnog prevoza biti zadovoljniji.

Predsednik Izvršnog odbora lizing kuće “S-Leasing” Bojan Vračević je rekao da zadovoljstvo biti partner u projektima koji doprinose kvalitetu i poboljšanju kvaliteta života građana Beograda i cele Srbije.

“Ovo je sigurno jedan od takvih projekata. Čestitam Gradu Beogradu na novim autobusima i nadam se da ćemo imati prilike još da sarađujemo na zadovoljstvo građana”, dodao je on.

Zamenik direktora Odeljenja za inostrano tržište kineske kompanije “Higer” Zhang Hui je rekao da je ta firma jedan od najvećih proizvođača autobusa u svetu i da ima 5.000 zaposlenih, te da je čast što su odabrani za nabavku autobusa za GSP “Beograd”.

“Daćemo sve od sebe da obezbedimo najbolje moguće autobuse za građane Beograda”, istakao je Hui.

izvor: RTS

busevi.com objavljeno

  22 answers

  Goran 18 poena

  “Higer” autobusi trenutno su angažovani na linijama: 22A, 27E, 43, 104, 202, 304, 703, 704, 707, 708.

  Proces registracije vozila je u toku i narednih dana biće još vozila u saobraćaju na još linija.

  Goran objavljeno
   Kiza No Sleep 202 poena

   Na kojim su linijama stavljeni busevi? #3387 sam video na 304.

   Kiza No Sleep objavljeno
    busevi.com 696 poena

    Prvi “Higer” autobusi pušteni su od danas 22.10.2019. u saobraćaj. Vozila se nalaze u saobraćajnim pogonima “Zemun”, “Kosmaj”.

    busevi.com objavljeno
     Galenika84 37 poena

     U kom pogonu će biti ovih prvih 30 novih autobusa “Higer”?

     Galenika84 objavljeno
      busevi.com 696 poena

      Zbog kašnjenja u isporuci “Higer” autobusa prevoznik GSP “Beograd” izvršiće naplatu penala u iznosu od 1,46 miliona evra.

      Prvi lot autobusa je isporučen (30 autobusa), ali će GSP izvršiti naplatu penala u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku. Danas sam dao nalog da se aktivira bankarska garancija i naplate penali. Moja obaveza je da štitim interese GSP i Grada Beograda, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa. Nadamo se da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati i da iz ovih razloga neće dolaziti do ovakvih kašnjenjenja u budućnosti, te da ćemo nove autobuse, svih 174 imati na ulicama do 30. novembra ove godine kako je kompanija „Hajger” obećala – istakao je Radiša Momčilović, direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”.

      busevi.com objavljeno
       busevi.com 696 poena

       Prva vozila kineskog proizvođača “Higer” stigla su u Beograd, ali se očekuje kašnjenje u isporuci jednog dela ugovorenih autobusa.

       Kako navode iz kompanije “Higer” do kašnjenja je došlo zbog primene novih ekoloških standarda u EU, proizvođači motora kasnili su sa početkom proizvodnje najnovijih “EURO 6 step D motora”, odnosno zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište.

       U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da je u prvom “lotu” kompanija na vreme isporučila prvih 30 autobusa izrađenih sa motorima po najnovijem standardu “EURO 6 Step D”.

       Iako “Higer” neće moći da isporuči sve autobuse u ugovorenom roku do danas, 8. oktobra 2019., kompanija navodi da će autobusi sukcesivno stizati i biti isporučeni prevozniku GSP “Beograd” najkasnije do 30. novembra 2019.

       busevi.com objavljeno
        Kiza No Sleep 202 poena

        Meni su na mail pisali povodom primedbi na prevoz, da se od meseca oktobra očekuju nova vozila.

        Pa ćemo videti, nisam siguran zašto kasne. Ali me u ovoj zemlji ništa ne iznenađuje.

        Kiza No Sleep objavljeno
         Galenika84 37 poena

         Nešto ovde nije u redu. Potpisan je ugovor 25.04.2019. za nabavku novih vozila i rok je 160 dana da autobusi “Higer” stignu u Beograd, a nije stigao ni jedan. Turski autobusi su uredno isporučeni u roku i već su odavno u saobraćaju a Kineski ni jedan.

         Da li je to do fabrike stvarno ne znam, ali bi valjalo da stignu ti novi autobusi, jer je na pojedinim linijama stanje prilično loše, pogotovo potez 300 i 400.

         Galenika84 objavljeno
          ×

          Prijava