Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

[Obustavljeno] Novi tender za prevoz putnika na potezu “600”

0

Dopuna:

Konkurs za prevoza putnika na teritoriji grada Beograda (potez “600”) je obustavljen.


Sekretarijat za javni prevoz grada Beograda raspisao je (09.01.2019) tender za Izradu projekta javno – privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda (potez “600”)

Potez “600” dodeljen je prevozniku “Avala bus prevoz” još 2016 godine, da bi tender ubrzo bio stopiran. Na linijama poteza “600” ostao je prevoznik “GSP Beograd”, a privatnim prevoznicima dodeljuje se obavaljanje prevoza putnika na potezu “500”.

Odluka o ponovnom tenderu za potez “600” doneta je od strane nadležnih 30.11.2018.

Pitanje je da li će potez “500” ostati privatnim prevoznicima, odnosno, da li će se samo izvršiti zamena prevoznika na potezima “500” i “600”, potez “500” prevoznik GSP “Beograd”, potez “600” privatni prevoznik, ili će na oba poteza “500” i “600” prevoz putnika obavljati privatni prevoznik što bi bilo značajno rasterećenje za prevoznika GSP “Beograd”.

Konkursna dokumentacija

busevi.com objavljeno

  28 answers

  Galenika84 36 poena

  Mislim da bi Lasta trebala da se vrati, da održava prigardski potez, ne sve nego pojedine prigradske poteze 300 i 400 i možda još neke. Na tim linijama bi po mom mišljenju bilo dobro da saobraćaju autobusi koji su bili do početka 2016. godine na linijama 16, 17, 18, 83, 95…

  Da se pošalju zglobni autobusi tamo gde mogu i milsim da bi bilo dobro tako. Bilo bi po meni lepo da prigradske poteze koje sada drži GSP da to drži Lasta a neke Privatnici i mislim da bi svima bili super.

  Prigrađanima su potrebniji noviji autobusi jer ima ljudi koji se voze od početka do kraja i zaista bi trebalo učiniti vožnju dobrom.

  Ponavljam još jednom, da se vrate Lastini autobusi koji su saobraćali u Beogradu do početka 2016 godine i svima bi bilo super.

  To je moje mišljenje. Pozdrav svima.

  Galenika84 objavljeno
   Рипањац 405 (anonymous)

   Na stranu sto je taj isti grad pre toga stelovao te iste propise da bi ukljucio Ikarbus Mercedese sa uskim trecim vratima i podom u vise nivoa.

   Поента целе приче је у томе што поменути ИК-112ЛЕ никако није градско возило. Нискоулазна (LE) возила су, за разлику од потпуно нископодних (LF или Н по нашки), првенствено приградска, и то за слабије оптерећене линије, никако не трпе претрпавање путницима и, сходно томе, нису за централне градске линије. Е сад, што је расподела линија накарадно урађена, то је други пар обуће…

   Рипањац 405 objavljeno
    Jos anonimnije (anonymous)

    Što se tiče MAZova treba napraviti razliku između MAZa proizvedenog u Belorusiji i MAZa sklopljenog u Vuloviću.

    Pa ne treba. Nema neko izbor da koristi jedan ili drugi, a takodje u oba i vazi ista cena karte. Malo je depresivno kad udjes u nov autobus koji treba da te vozi jos 5-10 god, a on se vec posle mesec dana rada trese i raspada vise nego Ikarbus posle 20 godina.

    MAZ 215.069 je itekako prakričan autobus kome grejanje radi mnogo bolje nego bilo koji novi Ikarbus.

    Nema nikog kome je saobracaj struka, a da ce ti reci da je autobus sa 5 vrata i onakvim resenjem unutrasnjosti praktican za liniju kao sto je 511. To je dominantno prigradska linija po skoro svim parametrima. Konkursom je trebalo predvideti da autobus poput MAZ 215 ne moze da se ukljuci u saobracaj na tom tipu linija, ali to je previse ocekivati kada je sam grad prethodno pogazio sopstvene propise i na gradsku liniju ukljucio vozila koja imaju vrata manje (mislim na elektricne autobuse koji su prica za sebe po neprakticnosti i nedovoljnom kapacitetu, tek to ce biti problem kad ih bude vise). Na stranu sto je taj isti grad pre toga stelovao te iste propise da bi ukljucio Ikarbus Mercedese sa uskim trecim vratima i podom u vise nivoa. Dakle, sve ovo je van propisa i pravila struke i o tome ne moze uopste da se raspravlja, moze samo da se kontrira onako iz zabave. Cak je Otokar koji nabavljaju Lasta i pojedini povampireni prevoznici iz okoline Obrenovca neodgovarajuce vozilo za prigradske linije, ali da ne sirim temu.

    Ovde na sajtu je bilo vise primedbi na grejanje na 511, tako da je ocigledno da postoji problem. Da li je on vezan za pojedinacnog prevoznika ili za tip vozila je vec drugo pitanje.

    Za razliku od lose projektovanog zgloba MAZ 215, solo MAZ 203 je vozilo koje jeste znacajno napredovao u odnosu na prve primerke pre 6-7 godina. To su u pocetku bila bas uzasna vozila. Danas se uvoze mnogo gora poput niskopodnog Liaza, tako da je MAZ 203 uz taj napredak dosao do nekog proseka, s tim sto je zavrsna obrada i dalje losa.

    Jos anonimnije objavljeno
     Рипањац 405 (anonymous)

     Zglob može na 55, ali samo N serija i IK 201. Što se tiče MAZova treba napraviti razliku između MAZa proizvedenog u Belorusiji i MAZa sklopljenog u Vuloviću.Cvrčak nema sklepotine iz Vulovića nego sve originale iz Belorusije, što se može videti po VIN tablici, displejima i kvalitetu završne obrade. MAZ 215.069 je itekako prakričan autobus kome grejanje radi mnogo bolje nego bilo koji novi Ikarbus. Prevoznici koji najbolje čuvaju svoje MAZove iz Vulovića su Dumeco, Transprodukt, Knežević, Linea i Beobus City.

     Ахам, толико “добро” греју да се прошле године умало нисам онесвестио излазећи из једног 203.069 на линији 503. Ја разумем да не треба да буде хладно, али не треба ни да буде болесна температурна разлика између спољашњости и унутрашњости. Препоручена и здрава собна, или у овом случају температура унутрашњости аутобуса је +20 степени Целзијуса, док код “МАЗ” аутобуса она иде и до 30, па и више степени, а у гужви је готово немогуће скинути јакну. Хтели ви то да признате или не, “Икарбус” је за 10 светлосних година испред једног “МАЗ”-а, који није ништа модернији од ИК-103 из 2003. Буквално једине карактеристике које га чине модерним су нископодност и мотор, све остало је дааааавно застарело, пре свега естетика (метална врата уместо застакљених, унутрашње облоге, седишта…). Да су толико добри, куповали би се по ЕУ у огромним количинама, према томе ковање у звезде ових караконџула и није баш оправдано. “Отокар” је 300 пута бољи од МАЗ-а. Леп је, модеран је, јефтин је, врло је простран, народски речено, фудбал може да се игра у њему… тако да је свакако боља опција ако већ не желе “Икарбус”. На списак се можда може додати и “Темза”, али ако и само ако су средили оне огромне проблеме са електроником (а по свој прилици јесу, нисам сигурно 2 месеца чуо да је још нека добила туражу, и надам се да више и неће).

     Рипањац 405 objavljeno
      Рипањац 405 (anonymous)

      Mislim da bi Lasta trebala da se vrati, da održava prigardski potez, ne sve nego pojedine prigradske poteze 300 i 400 i možda još neke. Na tim linijama bi po mom mišljenju bilo dobro da saobraćaju autobusi koji su bili do početka 2016. godine na linijama 16, 17, 18, 83, 95…

      Што се овога тиче, не могу да се сложим јер су им та возила сада већ у катастрофалном стању. Ни нове зглобне “Отокаре” још нису честито опрали, ено га #7262 са линије 491 пун прљавштине, а стар је тек годину дана. Брука и срамота. Сва возила су им пуна прашине, релативно млади ИК-206 пуштају црни дим, а на #5844 гаражни број на боку је писан ни мање ни више него – ЦД маркером!!! Недавно им је изгорео “Необус” #4116 у Сопоту. Ја сам саблажњен шта они могу да направе од одличних кола, ма и кликер би покварили.

      Koliko sam ja čuo da će od 01.03.2019 linije 37, 42, 51, 54, 55, 58 i 59 da se vrate GSP Beograd-u a da ce potez 700 da ode privatnim prevoznicima.

      Иначе, шушка се да СП “Нови Београд” узима 78. Незванично, али надам се да је тако, 78 је сада толико пуна да боли, чак и ван шпица, зглобна возила су просто НЕОПХОДНА…

      Рипањац 405 objavljeno
       Anonimno (anonymous)

       Zglob može na 55, ali samo N serija i IK 201. Što se tiče MAZova treba napraviti razliku između MAZa proizvedenog u Belorusiji i MAZa sklopljenog u Vuloviću. Cvrčak nema sklepotine iz Vulovića nego sve originale iz Belorusije, što se može videti po VIN tablici, displejima i kvalitetu završne obrade. MAZ 215.069 je itekako prakričan autobus kome grejanje radi mnogo bolje nego bilo koji novi Ikarbus. Prevoznici koji najbolje čuvaju svoje MAZove iz Vulovića su Dumeco, Transprodukt, Knežević, Linea i Beobus City.

       Anonimno objavljeno
        Alexx_25 8 poena

        @Milann

        Glavni problem je što privatnicima nije dozvoljeno angažovanje zglobnih vozila na njihovim linijama, osim na liniji 511. Ne znam koliko vas se seća da je na liniji 58 u januaru 2016. bilo dva zglobna vozila od prevoznika M&M trans. Ta vozila su kasnije povučena iz saobraćaja, verovatno po nalogu DJP, a inače su do kraja 2015. bila redovna na 88.

        @Anonimno

        “Koliko sam ja čuo da će od 01.03.2019 linije 37, 42, 51, 54, 55, 58 i 59 da se vrate GSP Beograd-u a da ce potez 700 da ode privatnim prevoznicima.”

        Ovo mi je malo sumnjivo. Svakako nema potrebe da 51, 54 i 55 opet preuzme GSP. 51 i 54 nisu mnogo opterećene, a 55 nema svrhe vraćati u GSP jer niskopodna zglobna vozila ne mogu da rade na toj liniji, a i dok je linija bila u GSP-u, više sam viđao solo nego zglobna vozila.

        Kada realno sagledamo situaciju, prevoz je najbolje funkcionisao do kraja 2015. Bitan prevoznik poput Laste je kasnije izašao iz gradskog prevoza, što nikako nije dobro uticalo na sve. Naglašavam i da je pogon Kosmaj do tada imao zglobna vozila, što je bilo veliko olakšanje za njihove linije.

        Alexx_25 objavljeno
         Milos (anonymous)

         Ako privatnici budu drzali potez 500 i 600, trebalo bi izvrsiti raspodelu linija po pogonima iskljucivo linije 27e, 53, 83, 89.

         Milos objavljeno
          ×

          Prijava