Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Predlog za promenu naziva stajališta “Glavna železnička stanica” u “Savski Trg”

3

Kako je Glavna železnička stanica ugašena, nije korektno da stanice u njenoj okolini nose taj naziv, koji takodje može navesti putnike koji još uvek ne znaju za Prokop u problem.

Mislim da sva stajališta u toj zoni treba preimenovati u “Savski Trg” kao i da linije treba da nose naziv:

 • 601 Savski Trg – Surčin
 • 511 Savski Trg – Sremčica i tako dalje…
busevi.com objavljeno

  Best answer

  busevi.com 689 poena

  Od 17.10.2018. menja se naziv stajališta / terminusa “Glavna železnička stanica” u “Savski trg”.

  busevi.com objavljeno

   10 answers

   itslaki 36 poena

   Primetih da od jutros na vozilima sa linije 511 piše “Savski trg – Sremčica“. Je li ovo zvanično?

   itslaki objavljeno
    Boki (anonymous)

    @ Kapitano

    Svaka čast na analizi i komentaru, potpisujem sve od reči do reči.

    Boki objavljeno
     Kapitano (anonymous)

     Ovo je svakako jedna od želja posetilaca sajta koja će biti sigurno ispunjena i to verovatno vrlo brzo, jer je u interesu ljudi koji su doneli ovu nerazumnu i dalekosežno štetnu odluku da se uspomena na Glavnu železnicku stanicu što pre zatre. Možda stajališta nazovu Muzej Nemanjića, čisto da cirkus bude kompletan.

     Međutim, meni je krajnje neshvatljivo nešto drugo. Ovo je sajt koji se bavi javnim prevozom putnika. Imamo temu na kojoj se priziva promena naziva stajališta Glavna železnička stanica i tu se čak razvija neka diskusija (iako zapravo nema o čemu da se diskutuje, jer je inicijativa formalno potpuno ispravna). No, neverovatno je da mi nismo uopšte imali raspravu o samom gašenju Glavne železnčke stanice kao ključnom događaju u razvoju (ili u ovom slučaju čistoj regresiji) saobraćajne infrastrukture Beograda. Prošlo pored nas kao da se nije desilo. Na sajtu koji se bavi javnim prevozom putnika, ponavljam.

     Imam utisak da ovde vlada filozofija nezameranja i potpuna nezainteresovanost za strateške saobraćajne odluke koje ce nam svima trajno odrediti mogućnosti prevoza i samim tim kvalitet života, te da se sve svelo na to ko ce šta od putnika na sitno da ućari za svoj kraj i liniju. Bitnije je da li je na 25,00001 stepeni radila klima u autobusu nego to što je železnicka stanica prebačena za svagda u nepristupačnu i nezavršenu rupčagu.

     Podsećam, svi planovi u proteklih pola veka su predviđali da paralelno uz Prokop ostane i dosadašnja stanica, naravno u manjem obimu, a onda je to pre 3-4 god. poništeno čistom političkom odlukom. Neke vrlo argumentovane analize su još pre nekoliko decenija o Prokopu čak govorile kao o strateškom promašaju, stanici koja nikada neće zaživeti. Putnička železnica je svugde osnova efikasnog prigradskog i međugradskog prevoza (međunarodni da ne pominjeno) i radi se na njenom razvoju, a mi našu guramo negde iza leđa, da ne smeta. Objekat od najšireg javnog interesa smo uklonili negde tamo da bi na njegovom mestu niklo arhitektonski i urbanistički skradeno naselje za šačicu privilegovanih – tzv. Beograd na vodi.

     Neobjašnjiva sebičnost i nedostatak osećaja za prioritete su se uvukli u stanovnike ovog grada. Još neki diskutanti sebi daju za pravo da za sebičnost prozivaju one koji neće veselo da pohitaju da aminuju ovu odluku insistiranjem na promeni naziva stajališta (koja će se, ponavljam, sigurno desiti vrlo uskoro). Gde su ti diskutanti bili kada se donosila odluka o potpunom izmeštanju stanice i komplikovanju života svih onih koji koriste železnicu? Za njih ih baš briga, očigledno. Naravno da se grad prvenstveno prilagođava stanovnicima, jer su oni ti koji svakodnevno obitavaju u njemu i najviše trpe posledice loših rešenja. Zar to zaista treba da se objašnjava? Ni turisti neće potrčati u grad koji nije human prvenstveno prema svojim stanovnicima i koji negira svoje urbanističko nasleđe. Svakako neće dolaziti da gledaju arhitektonski bezvrednu šumu soliterčina kojom je stari deo Beograda pregrađen i odsečen od Save. To će im služiti za podsmeh i kao pokazni primer šta nikada ne smeju da dozvole u svojim sredinama.

     Poražavajuće.

     Kapitano objavljeno
      Рипањац 405 (anonymous)

      Apsolutno nema potrebe, a i siguran sam da se niko neće “zbuniti”.

      Уопште се не слажем, то ће само додатно збуњивати туристе из унутрашњости и иностранства. Не можемо и не смемо прилагођавати град само према себи и својим потребама јер тако збуњујемо и одбијамо туристе. Морамо, дакле, мислити и на друге.

      Рипањац 405 objavljeno
       Anonymous

       @Nemanja04

       Apsolutno se slažem sa tobom.

       Nećemo menjati naziv i time, em gubiti vreme na bespotrebne stvari, em odbaciti poslednju uspomenu na Glavnu železničku stanicu. Apsolutno nema potrebe, a i siguran sam da se niko neće “zbuniti”.

       Anonymous objavljeno
        Neko (anonymous)

        Ovaj terminus ce svakako biti izmesten tako da je bolje pronaći alternativne terminuse za svaku od linija umesto promene naziva, a sama stanica, ako se i tada bude koristila, morala bi da promeni naziv.

        Neko objavljeno
         Anonymous

         Ne slazem se. Bolje je da bude naziv Glavni Zeleznicki muzej , s obzirom da ce tu biti muzej i tako bi barem ostala uspomena od stare glavne zeleznicke stanice.

         Anonymous objavljeno
          Рипањац 405 (anonymous)

          Подршка, уз напомену да се хитно пресниме имена свих новопреименованих стајалишта и сниме најаве новоуспостављених. Нека се и даље не чују, као нпр. бројна стајалишта на лин. 406Л, затим стајалиште “Тимочки пут /улаз/” за линије 404, 405 и 407Л, као и “Центар за културу ‘Влада Дивљан'” за линије 16, 23, 27Е, 33, 35, 43, 48, 95 и 96 у оба смера. Послати надлежнима како предлог за преименовање ових стајалишта код бивше ГЖС, тако и молбу да се сниме ове најаве. Недопустиво је за један двомилионски град који претендује да буде метропола да се најава не чује.

          Рипањац 405 objavljeno
           ×

           Prijava