Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Predlog za uvođenje novih linija u naselju Kaluđerica

3
Kristina (anonymous)

Naselje Kaluđerica se nalazi na istoj udaljenosti od centra grada kao i naselja Vidikovac, Železnik i Petlovo Brdo. Ovo naselje broji oko 50.000 stanovnika i može se reći da je veoma blizu centra grada a prevoz do centra ili bilo kog drugog dela grada je moguć samo uz presedanja. Razumem poentu presedanja, ali ne razumem kako naselja Surčin, Batajnica, Zemun Polje, Borča, Rucka, Umka, Resnik, Beli Potok, Pinosava i Sremčica imaju direktne linije do centra grada pa i dalje odatle kada su neka naselja kao što su Rucka i Batajnica duplo više udaljena nego Kaluđerica. Zaista ne vidim iz kog razloga bi ta naselja trebala da budu privilegovana. Tek da ne govorim o Resniku koji ima liniju do Slavije i liniju do Novog Beograda. Čovek prosto da ostane bez teksta.

Ono što je Kaluđerici potrebno su još najmanje 2 linije gradskog prevoza jedna linija koja bi pokrivala unutrašnjost Kaluđerice do stare škole (tu postoji mogućnost za izgradnju prave okretnice) i jedna linija koja bi pokrivala Čardak i Staru Kaluđericu, po mogućstvu bi bilo lepo da ta linija ide negde do Leštana i lepo pokrije veliki broj stanovnika koji gravitira uz Smederevski put. Ali to bi trebalo da budu linije koje bi išle iz centra grada ili sa Novog Beograda jer su takve linije neophodne a uslova za to ima. Pre nekih godinu dana sam čula priču dva vozača da će se linija 67 produžiti do Kaluđerice, a obzirom da ta linija nije dugačka zvuči moguće, ali ipak mislim da nikome nije u planu da produžava linije sa Zelenog Venca.

U svakom slučaju, smatram da je nedopustivo da naselje na ovolikoj udaljenosti od centra grada ima linije samo do Zvezdare. Verujte mi da se više osećam kao da živim u zoni 4 a ne u zoni 2, jer uz ovolike muke dolaska do drugih delova grada čovek samo može i da ima takav osećaj.

Nadam se da će nadležni u daljoj budućnosti razmisliti o novim linijama u ovom naselju. Samo se nadam da ne čekaju izgradnju petlje “Kaluđerica” da bi uveli još neku liniju jer ćemo se u tom slučaju načekati nove linije.

Kristina objavljeno

  69 answers

  vicecity 4 poena

  @Alexx_25

  Bitno je da svi predlozimo neka konstruktivna resenja i da neko to procita…

  Ja sam ovaj predlog za organizaciju mreža jednosmernih ulica na ovom delu izneo iz više razloga: bezbednost (izmedju ostalog i zbog privatnog vrtića koji se nalazi na uglu Kralja Petra / Stepe Stepanovića), nema guranja pešaka sa vozilima, postavlja se trotoar što onemogućava dvosmerni saobraćaj a opet i lakši protok saobraćaju iz pravca Klenka na suprotnoj strani Željka Milivojevića / Stepe Stepanovića. Svesni smo da je jedna linija za ovaj broj stanovnika sa konstantnim porastom nedovoljna, da će duž Kralja Petra svaka slobodna parcela dobiti stambenu zgradu i da se u špicu već na stanici Stepe Stepanovića ne može ući u autobus, a stajalište Kopaonička je već prepuno. Potezom koji sam ilustrovao može dobar broj putnika da se odvuče sa stajališta Stepe Stepanovića.

  Linija nikako ne treba da se usmeri da ide Nikole Grulovića / Bulevar / Ustanička -terminus Ustanička je na ivici kapaciteta, već Nikole Grulovića / Milošev Kladenac / petlja “Lasta” / Vladimira Tomanovića / Šumice (okretnica 308).

  Sa ovom trasom dobija se nekakva veza sa VML, Medakom, može i da se preseda na liniju 70 a opet da se poprilično brzo stigne do Vojislava Ilića gde se ima izbor za 31, 17, 29, 50…

  Terminus u Kaluđerici koju sam predložio par puta je Kaluđerica-spomenik.

  Ne znam iz kog si kraja ali smatram da su ovo neki racionalni potezi, a sve u korak sa najavom da će se sledeće godine rekonstruisati Stepe Stepanovića, kao i Željka Milivojevića (konkretno nije rečeno koji deo ove ulice, ali pretpostavljam od raskrsnice sa Beogradskom do ugla sa ulicom 1.maja).

  O najavljenom probijanju drugog smera kroz ulicu Narodni front za sada nema reči ali da bi se uopšte razmišljalo o ovoj liniji potrebno je prvo ovo realizovati zato što Sretena Vukosavljevića i Beogradska ne ispunjavaju uslove dvosmernog saobraćaja.

  vicecity objavljeno
  Alexx_25 8 poena

  Svi imamo lepe i konstruktivne predloge, ali nažalost ni za ono za šta postoje mogućnosti niko neće ni da čuje. Konkretno pričam o uspostavljanju stajališta za liniju 70 između Kaluđerice i VML. Ta linija bi bila spas makar za taj deo kod autoputa. Postoje mogućnosti i da se linije 38, 38A i 38L objedine u jednu liniju ali ni za to niko neće da čuje.

  Što se tiče novih linija, ovaj deo grada će nažalost morati još da čeka. Situacija sa svim gradskim prevoznicima nikad gora. Nije toliki problem u vozilima koliki je problem u nedostatku vozača. Ne znam koliko su ostali korisnici gradskog prevoza primetili, ali sve linije koje su ranije išle na 4-6 minuta su tiho proređene i to je sve usled nedostatka vozača.

  Svidelo se nama ili ne, stvari su takve da će neko iz Kaluđerice platiti istu cenu karte kao i neko iz Batajnice, Borče, Železnika, Surčina a opet će dobiti potpuno različitu uslugu. Tako prevoz funkcioniše u celom gradu. Jednima na svim polascima idu zglobni autobusi, drugima na svim polascima solo autobusi.

  Alexx_25 objavljeno
  vicecity 4 poena

  Da predložim organizaciju tj pravljenje mreže jednosmernih ulica kada i ako linija 300+ dođe na red. pre svega je potrebno da se uradi “probijanje” ulice narodnog fronta od raskrsnice sa Beogradskom/Željka Milivojevića  (lakat krivine kod koje su se čelnici opštine Grocka i Zvezdara slikali, obećali rešenje i autobusku liniju)

  U prilogu predložena mreža sa ortofoto snimkom Google Eartha, objašnjenjem kako bi ulice bile usmerene. Ulica 29.novembar ovim potezom postaje znatno bezbednija ulica, ja mislim da se komšije ne bi bunile sa ovakvom organizacijom, pošto mimoilaženje u ulici Željka Milivojevića od raskrsnice sa 22.decembra pa sve pored onog zidića do raskrsnice sa 20.oktobra nije bezbedno, a i haos je u donjem delu kod “Buma”, jednosmernom ulicom Željka Milivojevića isto dobijamo na bezbednosti…

  vicecity objavljeno
  Kiza No Sleep 201 poena

  @ Alexx_25

  To bi bilo dobro, neki pomak… mada uzeti po 1 vozilo za 2 linije sa poteza 300 ?

  Zbog intervala u obrzir dolaze 302/305/307, a sa ovakvim vozilima ako se to uradi bice jos veca katastrofa nego sto je sada, jer se svaki dan desi da se bar jedno pokvari ili ne posalje (sto zbog manjka vozaca sto zbog prioriteta linija koja su bliza centru).

  Okretnicu kod Vuka je nekada pre EKO 1 koristila i linija 305, ja zaista ne znam kako mogu da navode velicinu terminusa kao razlog za odbijanje, kada i slep covek moze da vidi da je dovoljna i za jos 2 linije.

  Kiza No Sleep objavljeno
  Alexx_25 (anonymous)

  Kada je nadležnima upućena molba da se linija 309 produži do Vukovog spomenika odgovor je bio da to nije moguće jer taj terminus ne može da podrži toliko čestu liniju. Od ovih predloga je najrealnija linija 62 za koju se vozila mogu nabaviti ukidanjem beskorisne linije 56L i uzimanjem po jednog autobusa sa dve linije poteza 300. Znači interval bi bio 20 min. predviđeno vreme vožnje ne bi bilo duže od 50 minuta, a broj angažovanih vozila bi bio 4. Liniju bi koristili oni kojima je zaista neophodna, a tramvaji i dalje ne bi izgubili značaj. Poenta je što nadležnima nije dovoljno da ih samo jedna osoba pritiska, već to mora da čini više ljudi.

  Alexx_25 objavljeno
  osmi putnik (anonymous)

  Podrzavam predlog za uvodjenje novih linija za Kaludjericu, 309 bi trebalo produziti do Vuka, uvesti liniju 312 koja bi pokrivala one delove Kaludjerice koje ne pokriva 309, kao i 61 do Novog Beograda. Jedna od te dve linije bi trebala da saobraca izmedju Kaludjerice i Velikog Mokrog Luga.

  osmi putnik objavljeno
  S.P. (anonymous)

  Mogao bi tramvaj, tj laki sinski metro produzi od Ustanicke do Vinca – Lestane raskrsnice, ili ako ne moze dotle, makar do skretanja za Institut, a ostale linije neka samo dovoze do istog, i reseno sve, manje vozila na ulicama, manja guzva u gradu, a daleko krace vreme putovanja do grada! Tramvaj od Vinca Lestane raskrsnice do centra bi putovao maksimalno 30 do 40min, a ovako treba poprilicno do terazija. Inace izgradnja bulevara i tramvaja do ove raskrsnice planira se vec skoro 50 godina, pa bilo bi lepo da se sada i ostvari!

  S.P. objavljeno
  brainiac 148 poena

  Zato što ta ideja nema veze sa mozgom.

  brainiac objavljeno
  1 2 3 4 7 8 9
  ×

  Prijava