Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Predlog za uvođenje novih linija u naselju Kaluđerica

3
Kristina (anonymous)

Naselje Kaluđerica se nalazi na istoj udaljenosti od centra grada kao i naselja Vidikovac, Železnik i Petlovo Brdo. Ovo naselje broji oko 50.000 stanovnika i može se reći da je veoma blizu centra grada a prevoz do centra ili bilo kog drugog dela grada je moguć samo uz presedanja. Razumem poentu presedanja, ali ne razumem kako naselja Surčin, Batajnica, Zemun Polje, Borča, Rucka, Umka, Resnik, Beli Potok, Pinosava i Sremčica imaju direktne linije do centra grada pa i dalje odatle kada su neka naselja kao što su Rucka i Batajnica duplo više udaljena nego Kaluđerica. Zaista ne vidim iz kog razloga bi ta naselja trebala da budu privilegovana. Tek da ne govorim o Resniku koji ima liniju do Slavije i liniju do Novog Beograda. Čovek prosto da ostane bez teksta.

Ono što je Kaluđerici potrebno su još najmanje 2 linije gradskog prevoza jedna linija koja bi pokrivala unutrašnjost Kaluđerice do stare škole (tu postoji mogućnost za izgradnju prave okretnice) i jedna linija koja bi pokrivala Čardak i Staru Kaluđericu, po mogućstvu bi bilo lepo da ta linija ide negde do Leštana i lepo pokrije veliki broj stanovnika koji gravitira uz Smederevski put. Ali to bi trebalo da budu linije koje bi išle iz centra grada ili sa Novog Beograda jer su takve linije neophodne a uslova za to ima. Pre nekih godinu dana sam čula priču dva vozača da će se linija 67 produžiti do Kaluđerice, a obzirom da ta linija nije dugačka zvuči moguće, ali ipak mislim da nikome nije u planu da produžava linije sa Zelenog Venca.

U svakom slučaju, smatram da je nedopustivo da naselje na ovolikoj udaljenosti od centra grada ima linije samo do Zvezdare. Verujte mi da se više osećam kao da živim u zoni 4 a ne u zoni 2, jer uz ovolike muke dolaska do drugih delova grada čovek samo može i da ima takav osećaj.

Nadam se da će nadležni u daljoj budućnosti razmisliti o novim linijama u ovom naselju. Samo se nadam da ne čekaju izgradnju petlje “Kaluđerica” da bi uveli još neku liniju jer ćemo se u tom slučaju načekati nove linije.

Kristina objavljeno

  69 answers

  Anonymous

  Zaboravljate da je Kaludjerica deo opstine Grocka, tj. prigradska opstina. Sva mesta koja ste naveli pripadaju centralnim gradskim opstinama. Nemojte zanemariti cinjenicu da u prigradske opstine ne bi trebalo da ulaze GSP- ove linije.

  Anonymous objavljeno
  Anonymous

  Grocka je gradska opstina. Nemojte zanemariti cinjenicu zdrave logike i razuma sto se tice broja stanovnika i udaljenosti od centra.

  Anonymous objavljeno
  Anonymous

  Cak i da zele da vam uvedu barem jednu liniju to nije moguce, nema prostora da se u Kaludjerici okrece.

  Anonymous objavljeno
  Kiza No Sleep 195 poena

  Zašto iznosiš neistine i govoriš da je Grocka prigradska opština kada je gradska isto koliko i Čukarica i ostale ? I što se ne bi još jedna linija produžila više ka centru kada i neki busevi sa većom razdaljinom imaju direktan prevoz od centra ? Šta je pa ova opština gora od neke druge za prevoz ? 2000tih je linija 305 išla iz Boleča do Vukovog Spomenika i okretala se gde današnja linija 32 polazi.

  Neki pametnjakovic je tramvajima trajno odsekao ovaj potez a kada tramvaj stane snalazi se kako možeš… unaokolo gubeći ogromno vreme.

  Najviše volim ove neinformisane pametnjakoviće koji upotrebljavaju netačne činjenice uzdižući sebe a spuštajući druge.

  Kiza No Sleep objavljeno
  Рипањац 405 (anonymous)

  @ Anonymous

  Nemojte zanemariti cinjenicu da u prigradske opstine ne bi trebalo da ulaze GSP- ove linije.

  Ма је ли? Мислите да је преседан што ГСП улази и у приградска насеља? Дајте, маните нас те старе флоскуле! Шта, треба да имамо поласке на 4-5 сати само зато што живимо ван града? Да се возимо “Ластиним” дрнкелама? Е баш нећемо то да дозволимо. Наша насеља, наша воља и правила. Нико сем нас нема право да одлучује о нашим судбинама. Хвала драгом Богу па се ништа не питате у вези са превозом у нашим насељима, иначе би настао хаос.

  @ Kiza No Sleep

  Najviše volim ove neinformisane pametnjakoviće koji upotrebljavaju netačne činjenice uzdižući sebe a spuštajući druge.

  Тачно тако. Појединци ближе центру просто обожавају да се воздижу, за њих су становници предграђа нижа врста. По мом мишљењу, то је чиста дискриминација, њен школски пример. Ако би у неком насељу са брдом линија (нпр. Бежанијској коси или Реснику) кренули да реорганизују линије (укидају, спајају, претумбавају), то би настала општа побуна и ларма, а када неком предграђу укину једну једину везу са центром како би њима увели неку новост или појачање, онда они просто славе и ућуткавају нас у фазону “па шта, живите нпр. у Рипњу, то није територија Београда”.

  Решење за овакве случајеве је примена нове мреже линија у целости у центру града, дакле укидање и претумбавање многих двоцифрених аутобуских линија, појачавање трамваја и тролејбуса/електробуса, увођење нових линија БГ воза, и на крају, надајмо се, и метро, јер “елити” никад није доста, увек хоће још. Нисам ја џабе ономад предложио скраћење линије 70 до А. Гепрата, мало да се спусте на земљу и да схвате да људи живе и у Рипњу, Болечу, Заклопачи, Зуцу, Пиносави, Белом потоку. Резултат – бржи, економичнији и еколошки чистији превоз у целом граду.

  А за случај да електровуча закаже (а и ради замене класичних дизел аутобуса), мислим да би било одлично да ГСП размисли у некој будућности и о куповини аутобуса на биогориво.

  Рипањац 405 objavljeno
  Kristina (anonymous)

  Tačno je da je Grocka prigradska opština ali to ne mora da znači da su i sva naselja u njoj prigradska. Na primer, Čukarica i Palilula su gradske opštine, ali su naselja Rucka, Sremčica, Dunavac, Padinska Skela prigradska naselja tih opština. Tako je i Kaluđerica više gradsko nego prigradsko naselje, a u svakom slučaju ni Kaluđerica nije potpuno u prigradskoj opštini jer Klenak, Moravac i Novo naselje pripadaju Zvezdari. Upravo zbog problema podeljenosti na dve opštine govori se o mogućstvu opštine Kaluđerica ili pripajanju Kaluđerice Zvezdari, ali to sad nije tema.

  Želim da odgovorim na komentar ispod korisnika Kiza No Sleep. Upravo zato što okretnica 309-ke ne može da podrži još neku liniju, zato sam i predložila gradnju nove okretnice kod stare škole jer tu postoji mogućnost za tako nešto a i nije mnogo daleko od sadašnje okretnice. Druga linija bi pokrivala Smederevski put i u velikoj meri rasteretila linije poteza 300.

  Kristina objavljeno
  Anonymous

  Meni sada nije jasno zasto se gradjani teritorije opstine Vozdovac bune. Zuce, Ripanj, Pinosava i naselja nalik njima su deo jedne centralne gradske opstine. Oni imaju GSP-ove linije, ako se tako mogu nazvati, jer su to one Kosmajske krsine. Zalosno je to sto naselja koja su toliko udaljena imaj tako los prevoz, te ne postoji optimalna veza sa gradom. A sto se tice Grocke… ona je vrlo interesantan slucaj. Malo je zona 2, malo zona 3. Malo je pokriva Lasta, malo GSP (naravno Kosmaj). Zato i dolazi do zabune u vezi njenog statuta. Do skoro se moglo reci isto i za Barajevo. Imali u 407 i 407L, koje su ulazile u opstinu Barajevo (407L je bas duboko zalazio), ali je opet prigradska opstina. Ali kao sto je neko gore napisao, tesko da ce ista biti, zbog okretnice.

  Anonymous objavljeno
  Kristina (anonymous)

  Ono što sam zaboravila da pomenem je da će metro linija u budućnosti kretati sa Ustaničke. Kao da je Ustanička kraj na svim mapama i da dalje odatle ništa ne postoji. Nije najavljeno nikakvo uvođenje novih a ni produžavanje postojećih linija. Ne kažem da želimo metro liniju već želim da kažem da izgleda da za ceo istočni deo grada nema nikakvih planova po pitanju prevoza. Ja bar nisam čula da je bilo ko od nadležnih pomenuo Kaluđericu, Veliki Mokri Lug… Upravo zato mislim da ih moramo pritisnuti da bi uvideli koliki je problem ovde zastupljen. Tek da ne govorim o problemu povezanosti sa Mirijevom i Karaburmom… Kad je prevoz u pitanju, ovde ima baš dosta posla.

  Kristina objavljeno
  1 2 3 4 7 8 9
  ×

  Prijava