Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Prijava na rad vozača – Linija 46 – 18.09.2012. – Vozač nije sačekao da u vozilo uđe osoba sa posebnim potrebama

0
Arhiva 1.18K poena

18.09.2012 vozac 46-ce smer Mirijevo – Gl. Zel.Stanica na stajalistu Deligradska, negde oko 10:35h nije hteo da saceka coveka sa stakama i time mu nije dozvolio da udje u autobus. Na pribedbe putnika grubo je odbrusio “da on ne moze da ode ni do toaleta”. Na pitanje koji je broj autobusa radi identifikacije odbrusio “pronadjite sami”. Zbog potpuno neprofesionalnog odnosa i narusavanja prava osobe sa invaliditetom trebalo bi coveka odstraniti da se bavi necim drugim, a ne prevozom putnika.

Mozda bi ovo trebalo staviti na neki od Vasih javnih portala, kao potsetnik Vasim savesnim vozacima sa kakvim kolegama dele kolektiv. Sramota me je bilo voziti se u autobusu ciji vozac nije ni trepnuo ostavivsi putnika tezeg invalida u zrelim godinama da glasno vapi za autobusom u koji je – samo pokusao da udje. Manje mi smeta kad neki vozac ostavi nekog od nas – sposobnih da sacekamo sledece vozilo. Ali to sto je uradio vozac 46-ce iz pravca Mirijeva ka Zel. Stanici 18.sept.2012. oko 10.35h na stajalistu “Deligradska”… Vozac negde oko 60 godina star je sve nas putnike ostavio u cudu. Bili smo saucesnici njegovog (ne)dela. Covek koji se jedva kretao na stakama, jedva micao, na toj stanici je verovatno menjao autobus. Nemoguce mu je bilo sesti, jer ne bi imao vremena da ustane na vreme, mada sumnjam da moze sesti bez necije pomoci. A njegovo stajanje je bilo tesko i gledati.

Molim Vas neka se poduzme nesto – sta god nalazite za shodno na ukazivanje duznosti vozaca. Ako putnici iz autobusa zahtevaju da se poveze putnik koji je na koju desetinu santimetara od vrata i pokusava da udje, glasno moleci da ga vozac saceka, procenite kakvu sliku smo svi mi putnici morali da nosimo u secanju ne samo jedan dan.

Svugde u svetu vozac autobusa ustane i pomogne ljudima sa posebnom potrebom, ili majkama sa kolicima da udju. Ovo je necuveno. Molim Vas da tom vozacu omogucite da radi negde gde njegove osobine nece uticati na sudbine drugih ljudi.

Hvala.

Arhiva objavljeno

  Best answer

  Arhiva 1.18K poena

  U vezi pritužbe koja se odnosi na rad vozača JKP GSP „Beograd”, u prilici smo da Vam odgovorimo sledeće:

  Članom 39. stav 2. Pravilnika o obavezama saobraćajnog osoblja u GSP „Beograd” (br. 747 od 22.01.2004. godine) propisana je obaveza vozača da vrši nadzor nad ulaskom i izlaskom putnika iz vozila. Stavom 3. ovog člana propisano je da prilikom ulaska i izlaska iz vozila, odnosno u toku razmene putnika na stajalištu se vozač stara o bezbednosti svih putnika, a naročito starih i iznemoglih lica i invalida, kao i lica koja vode ili nose decu.

  S obzirom da je razmena putnika na stajalištu završena, procena vozača je bila da može da zatvori vrata i pokrene vozilo, što nije u suprotnosti sa gore navedenim odredbama ili drugim internim aktima JKP GSP „Beograd”, Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda i Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

  Međutim, u vezi dela pritužbe u kojem putnik navodi: „na pitanje koji je broj autobusa radi identifikacije vozač je odbrusio «pronađite sami»”, obaveštavamo Vas da je obaveza saobraćajnog osoblja Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”, propisana članom 11. stav 5. Pravilnika o obavezama saobraćajnog osoblja u GSP „Beograd” da na zahtev putnika saopšte svoj službeni broj ili ime.

  JKP GSP „Beograd” ulaže velike napore da obezbedi što veći broj vozila koja će prevoziti putnike na linijama javnog prevoza. Takođe, zalažemo se za strogo profesionalno ponašanje saobraćajnog osoblja i ljubaznost na najvišem nivou, a posebna pažnja se posvećuje konstatnoj edukaciji saobraćajnog osoblja. Vozačima je strogo zabranjeno nasilno obraćanje putnicima, neljubaznost, pristrasno ponašanje i zloupotreba radnog mesta, a svako nepoštovanje ovih pravila strogo sankcionišemo.

  Saobraćajni pogon „Kosmaj”, kojem pripada vozač sa linije 46, sprovodi program edukacije svojih vozača u cilju povećanja kvaliteta usluge, s tim u vezi, ovakvo nekorektno ponašanje voača ima dodatnu težinu. Pored toga, vozači se na terenu kontrolišu od strane referenata saobraćaja, referenata za bezbednost saobraćaja, instruktora rada vozača, ali i saobraćajnih inženjera i radnika unutrašnje kontrole i u slučaju da se uoči bilo koje odstupanje od propisane radne discipline ili radnih obaveza, prema vozačima se preduzimaju odgovarajuće edukativne, ali i kaznene, odnosno disciplinske mere. Međutim, imajući u vidu da je u saobraćaju radnim danima i do 170 autobusa SP „Kosmaj”, odnosno da u Sektoru saobraćaja ovog pogona radi više od 500 vozača na 33 redovne linije, kao i to da prvo vozilo izlazi iz garaže u vreme oko 3:00 časova ujutru, a poslednje ulazi u garažu u vreme oko 2:00 časa narednog dana, jasno je da nije moguće kontrolisati rad svakog vozača u svakom trenutku i na svakoj liniji i upravo iz tog razloga sve prijave, primedbe, zapažanja i sugestije koje nam putnici upućuju za nas su od izuzetnog značaja.

  Nažalost, u samoj pritužbi putnika se ne navodi garažni broj vozila ili registarska oznaka na osnovu koje se može identifikovati vozač. Pored vozila GSP „Beograd”, na pomenutoj liniji rade i vozila privatnog prevoznika „Beobus grupa”. Garažni broj vozila nalazi se na svakom autobusu GSP „Beograd” sa ulazne strane (kod prvih vrata), zadnje i vozačeve, odnosno bočne strane. Ipak, u samoj pritužbi se navodi podatak da se radi o datumu 18.09.2012. godine, vreme oko 10:35 časova, stajalište „Deligradska” u smeru ka terminusu Glavna železnička stanica, a da je vozač starosti oko 60 godina, što su korisni podaci i mi ćemo učiniti sve što možemo da utvrdimo da li postoji vozač iz GSP „Beograd” koji odgovara pomenutom opisu, a da je pomenutog dana u navedeno vreme radio na predmetnoj liniji i u ranije pomenutom smeru kretanja. Ukoliko se utvrdi da se radi o vozaču JKP GSP „Beograd”, isti će biti pozvan na službeni razgovor kod svojih nadređenih u Sektoru saobraćaja SP „Kosmaj” i upoznat sa primedbom. Vozač će biti najstrože opomenut u vezi sa svojim obavezama, ukazano na pravilno postupanje i ponašanje, i on će biti edukovan o odredbama Pravilnika o obavezama saobraćajnog osoblja i Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, ali i upozoren da će u slučaju naredne prijave ili pritužbe biti novčano destimulisan ili da će protiv njega biti pokrenuta disciplinska prijava. U tom slučaju, njegov rad na terenu će biti učestalo kontrolisan, kako bi se utvrdilo da li je vozač korigovao svoje ponašanje i da li poštuje svoje radne obaveeze i pravila ponašanja, odnosno radne discipline.

  Bilo bi od velike koristi ukoliko bi nam putnik dostavio informacije kao što su garažni broj vozila ili barem tip vozila ili opis autobusa kojim je vozač upravljao, kako bismo u potpunosti bili sigurni o kom vozaču se radi.

  Putniku upućujemo iskreno izvinjenje zbog doživljenih neprijatnosti i jako nam je žao zbog neugodnosti koju je sugrađanin sa invaliditetom imao. Nadamo se da će se ovakve neprijatnosti više neće ponavljati i da će putnik ubuduće biti zadovoljan uslugama koje pruža JKP GSP „Beograd”.

  Arhiva objavljeno
   ×

   Prijava