Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Saobraćajna nesreća u Ustaničkoj ulici (08.05.2019)

0

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros (08.05.2019) oko 10:30h povređene su tri osobe. Autobus gradskog prevoza na liniji broj 20 (Mirijevo 3 · Veliki Mokri Lug) udario je u jednu od prodavnica na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ustaničke ulice u Beogradu.

Radi se o vozilu privatnog prevoznika “Arriva” garažnog broja P40117 (interni broj vozila: 50193), model autobusa “Temsa Avenue LF12 (2018)”.

Prema prvim informacijama sa mesta nesreće i izjave vozača, vozilo je dobilo turažu. Ovo je nova nezgoda za isti tip autobusa i još jedno ozbiljno upozorenje da nešto nije u redu, bilo sa vozilom ili sa održavanjem.

Predhodna ozbiljna nesreća sa istim tipom vozila dogodila se na Slaviji (20.10.2018).

 

Izjava vozača koju je preneo list “Blic”:

Autobus je u jednom trenutku prosto podivljao, krenuo je nekontrolisano da se kreće, skoro 100 kilometara na sat. Kako nikako nisam mogao da ga zauzdam i zaustavim, gledao sam gde će biti najmanja šteta, udario sam u neki parkirani automobil i praktično se zakucao u kuću, rekao je za “Blic” vidno potresen vozač autobusa Dragoslav K.

Bilo je zeleno svetlo na semaforu, ko zna šta bi se desilo da nije bilo tako. Posle sam mogao da biram ili da se zakucam u kuću ili da pokupim ljude – dodao je vozač koji je još u šoku.

 

 

Mediji: RTS , Blic , Kurir , Novosti

busevi.com objavljeno

  9 answers

  Galenika84 36 poena

  Ja se često vozim tim autobusima, uglavnom na 26 i 74 i nikada nije bilo problema dok se vozim. Iskreno da kažem i dalje se vozim tim vozilima uprkos novoj nesreći.

  To je ista marka autobusa koji se 20.10.2018. zakucao u banderu na Slaviji u kojoj je vozač teško povređen.

  Ova nezgoda je bila sa znatno manjom posledicom od one na Slaviji, povređeno je troje putnika samo lakše a vozač nije. Nakon nesreće autobus je ostao u voznom stanju. Gledao sam snimak gde pokazuje jasno da vozač ide u rikverc odnosno sam ga sklanja sa mesta nesreće.

  Povređenima brz oporavak želim.

  Galenika84 objavljeno
   busevi.com 694 poena

   Saopštenje prevoznika:

   Kompanija Arriva Litas je od septembra u saobraćaj vratila 25 novih autobusa marke Temsa Avenue LF 12, proizvedenih 2018. godine, nakon što je posle brojnih zajedničkih ispitivanja i modifikacija sa proizvođačem Temsa iz Turske utvrđeno da ispunjavaju sve bezbednosne uslove. Nakon preventivnog povlačenja vozila iz saobraćaja predstavnici kompanije su zajedno sa predstavnicima proizvođača Temsa izvršili niz ispitivanja i testiranja, na predmetnim vozilima u periodu od tri meseca, a izvršena su i dodatna podešavanja sa ciljem povećanja bezbednosti kretanja autobusa.

   Izmene na softveru i zamena pojedinih kablovskih snopova preventivno su urađene na svim vozilima ovog tipa, a zamenjena je i komanda ubrzanja vozila (pedala gasa). Nakon izvršenih izmena sprovedena su testiranja u režimu stajanja vozila, režimu kretanja vozila, a na kraju i u realnim uslovima saobraćaja u Beogradu. Po završetku svih ispitivanja dobijena je pisana potvrda od strane proizvođača Temsa da su vozila spremna za dalju upotrebu bez ikakvog rizika da može doći do kretanja ili ubrzanja vozila bez komanda/zahteva od strane vozača. Na osnovu svih dobijenih činjenica, menadžment kompanije Arriva odlučio je da na ulice prestonice vrati sva vozila ovog proizvođača.

   busevi.com objavljeno
    Galenika84 36 poena

    Da li su Temze pregledane i da li su nedostaci otklonjeni i da li će se one vraćati u saobraćaj?

    Galenika84 objavljeno
     Galenika84 36 poena

     Ako sam dobro video i prevoznik “Bamiron” je kupio temzine autobuse ili su to vozila koja su jako slična temzama. Pre neko veče sam jedan video na liniji 94 što znači da “Bamiron” nije povukao ta vozila. A i koliko znam nije bio ni jedan incident kod tog prevoznika sa tim tipom vozila.

     Molim vas ako nisam u pravu ispravite me, jer bih želeo da znam.

     Galenika84 objavljeno
      busevi.com 694 poena

      Prevoznik “Arriva” povukao je iz saobraćaj 25 autobusa proizvođača “Temsa” (Avenue LF12).

      Autobusi će biti povučeni iz redovnog saobraćaja dok se ne ustanovi uzrok koji je doveo do saobraćajne nezgode u Ustaničkoj. Takođe, zahteva se i potvrda proizvođača da su vozila i ugrađene komponente u potpunosti bezbedne.

      “Temsa” autobusi isporučeni su prevozniku “Arriva” u oktobru 2018. i do sada je zabeleženo više incidenata sa datim vozilima.

      busevi.com objavljeno
       busevi.com 694 poena

       Sekretarijat za javni prevoz uputio je danas (09.05.2019) vanredni zahtev svim prevoznicima u sistemu javnog prevoza, kako GSP “Beograd”, tako i privatnim prevoznicima, da najkasnije do 31. maja obave vanredni tehnički pregled za sva vozila kojima se vrši prevoz putnika, izjavio je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević povodom jučerašnje saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo prevoznika „Ariva litas” na liniji 20.

       To uključuje i obavezni vanredni dijagnostički pregled motora sa akcentom na rizik od nastajanja pojave „iberture” na motoru, za svako pojedinačno vozilo. Izveštaje, odnosno dokaze o obavljenim pregledima vozila potrebno je dostaviti Sekretarijatu za javni prevoz – precizirao je Vasiljević.

       On je podsetio da je 17. aprila svim prevoznicima koji učestvuju u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada upućen dopis kojim je ukazano da u cilju bezbednosti saobraćaja i putnika u javnom prevozu, prevoznik ima obavezu da poštuje odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i da je poštovanje zakona obavezno kako od vozača zaposlenih kod prevoznika tako i od samih prevoznika.

       Osnovnim ugovorom i aneksima ugovora potpisanim sa prevoznicima definisano je da je prevoznik dužan da konstantno održava vozni park u stanju kojim će se postići bezbedno i kontinuirano pružanje usluga prevoza u skladu sa zakonom, Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritorija grada Beograda i potpisanim ugovorom. U slučajevima kada se dogode saobraćajne nezgode poput ove, izdavanje naloga za ekspertizu i dodatno utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila je deo istražnog postupka koji vode nadležni državni organi koji se bave utvrđivanjem činjeničnog stanja tokom sprovođenja sudskog postupka – zaključio je Vasiljević.

       izvor: Blic

       busevi.com objavljeno
        Kiza No Sleep 201 poena

        Čekajte ljudi… Pa to isti model kao ona 33N koja je podivljava pa sravnila naponski stub na Slaviji?

        Dajte neki apel da se povuku sa ulice i pregledaju. Arriva mora da shvati da je dobila tempirane bombe !!!

        A novi busevi za GSP su isto dogovoreni iz Turske, što ne mora da ima povezanost, ali svakako zahteva oprez.

        Inače autobus ima mnogo dobar enterijer, ali džaba to kada se periodično broj obrtaja naprasno poveća i nastane haos.

        Kiza No Sleep objavljeno
         Galenika84 36 poena

         Vozač nije povređen, povređeno je troje putnika na svu sreću lakše.

         Galenika84 objavljeno
          ×

          Prijava