Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Saobraćajna nezgoda na Slaviji (20.10.2018)

0

Prevoznik: Arriva (gar.br. P40109) / Temsa Avenue LF12 (2018)

Saobraćajna nezgoda dogodila se rano jutros na kružnom toku Slavija, kada se autobus privatnog auto-prevoznika sa linije 47 zabio u banderu. Prema prvim informacijama povređen je vozač (60), koji je prevezen u Urgentni centar na reanimaciju.

Naš vozač A.Č. (1958) je upravljao vozilom. Vozilo je novo, pre mesec dana registrovano, tehnički ispravno. Vozač je zaposlen duže vreme, nikada nismo imali problema sa njim, to je zaista jedan divan i pošten covek. I mi smo šokirani ovim sto se dogodilo, to je linija 47 noćnog prevoza. Čekamo detalje istrage, kaže Drago Tošić, ispred Konzorcijuma privatnih prevoznika.

izvor: Blic

Snimak sa lica mesta (RTS):

 

Dopuna (22.10.2018):

Vozač autobusa gradskog prevoza na liniji 47 Avram Č. (60), koji je u subotu teško povređen kada se vozilom kojim je upravljao zakucao u banderu na Slaviji, oporavlja se, javljaju iz Urgentnog centra. Međutim, povrede koje je zadobio su stravične, te će po svemu sudeći oporavak biti dug.

On se oporavlja i njegovo stanje je stabilno. Bolje je nego juče – rekli su iz Urgentnog centra za “Blic”.

Međutim, navodi pojedinih Avramovih kolega koji su posumnjali da je nesrećni vozač doživeo srčani udar u toku vožnje, te da je to razlog zbog kog se zakucao u stub, ispostavilo se, nisu tačni.

izvor: Blic

 

Dopuna (22.10.2018):

Po jednoj varijanti su za nesreću krivi vlažan kolovoz i neprilagođena brzina, a po drugoj jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju autobusi gradskog prevoza – ibertura, iberturaža ili nekontrolisano ubrzanje i povećavanje broja obrataja motora čak i iznad maksimuma.

Stručnjaci tvrde da se radi o klasičnom kvaru na dizel i turbo dizel motorima, ali koji su uglavnom vezani za vozila starije generacije, dok je autobus koji je učestvovao u nesreći bio skoro potpuno nov.

Međutim, kako kažu pojedini vozači koji svakodnevno prevoze Beograđane, ovakvi incidenti, ali sa manjim posledicama, poslednjih godina su se dešavali i na novijim autobusima.

To je situacija u kojoj vozilo samo nabije obrtaje dok je u brzini, maksimalni gas. Ne može se kočiti ni nožnom, ni staničnom ni prakirnom kočnicom, ne može se automatski menjač prebaciti u “neutral”, ne pomaže ni gašenje centralne sklopke, tzv. “pečurke”. Jedino rešenje je smotati autobus u najbližu prepreku, jer, logično, što se duže kreće, ubrzanje je veće, i samim tim i šteta koju će takvo vozilo bez kontrole izazvati. Ako ste pažljivije pogledali fotografije sa lica mesta, na Slaviji, videli ste da uopšte nema tragova kočenja. Problem je što je tu iberturu jako teško dokazati – rekao je jedan od vozača zaposlen u Konzorcijumu privatnih prevoznika.

izvor: Blic

busevi.com objavljeno

  19 answers

  Galenika84 12 poena

  Ja se često vozim ovim autobusima jer linija 26 mi stoji kod faksa. Mislim ako dođe Temza uđem u nju. Meni vožnja izgleda sasvim normalno. I uprkos onoj nesreći vozim se tim vozilima i ne bojim se.

  Galenika84 objavljeno
   Рипањац 405 (anonymous)

   Према незваничним подацима, “Арива” је контактирала фабрику и све “Темзе” ће бити подвргнуте испитивањима и отклањању проблема, а фабрика ће морати о свом трошку да надокнади уништени #П40109, возила су у гарантном року.

   Незванично, али делује прилично уверљиво. Живи били па видели…

   Рипањац 405 objavljeno
    Рипањац 405 (anonymous)

    Како незванично сазнајем, још једна “Темза” добила туражу ових дана…

    Лепо, богами… Онда су сви докази ту ако је ово тачно.

    Рипањац 405 objavljeno
     busevi.com 629 poena

     Odgovor nadležnih (13.11.2018):

     Nemamo nove informacije. Još čekamo policijski izveštaj – kratak je odgovor predsednika Konzorcijuma privatnih prevoznika čijem preduzeću pripada autobus Arriva (gar.br. P40109) / Temsa Avenue LF12 (2018) koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi na Slaviji (20.10.2018).

     busevi.com objavljeno
      Рипањац 405 (anonymous)

      Да ли се одмакло по питању истраге ове несреће, и да ли се ради нешто по по питању отклањања проблема на “Темзама”? Заиста бих волео да чујем одговор на ово питање што пре, мислим да Тошић и Богуновић имају много тога да кажу поводом свега овога!!! Ко зна шта се ту мути…

      Не бих да ширим панику, али јако се плашим да уђем у те аутобусе после онога. Вечерас сам циљано пропустио 2 “Темзе” код Аутокоманде, једну на 47, а другу на 48 и ушао у аутобус на линији 401.

      Питања за горенаведене руководиоце “Ариве”:

      1. Како је могуће да 2, а можда и 3 иста аутобуса у кратком временском року добију исти квар?
      2. Зашто возила “Темза” нису повучена из саобраћаја на ванредну дијагностику и решавање проблема?
      3. Зашто је одржавање возног парка, које је некада било можда и најбоље у Београду, рапидно опало?
      Рипањац 405 objavljeno
       Рипањац 405 (anonymous)

       @ Građanin Beograda, @ Kiza No Sleep

       Електроника, људи – колико може да нам олакша живот, толико, када подивља, може да нам нанесе огромну штету. Како је реч о новим аутобусима, највероватније се ради о туражи изазваној електроником.

       Иначе, овај наш случај са фелеричним “Темзама” ме неодољиво подсећа на испоруку фелеричних “Мерцедесових” зглобних аутобуса за Лондон. Најзанимљивија је чињеница да се у оба случаја ради о истом превознику – о “Ариви”. Дошло је до ништа мање безазлене хаварије. Тада су чак 4 нова аутобуса изгорела у кратком временском року, а од тога 1 приликом испоруке. Аутобуси су враћени произвођачу на дораду и утврђено је да се ради о некаквим проблематичним цевима у моторном простору, колико сам прочитао.

       Рипањац 405 objavljeno
        Građanin Beograda (anonymous)

        Ja ih najčešće viđam na liniji 26 pošto vrlo često koristim tu liniju. Ja sam jedanput ušao u taj autobus i svideo mi se jer je za razliku od većine autobusa tu radila klima, ali sad posle ovoga se ne bih usudio da uđem u njega.

        Građanin Beograda objavljeno
         Kiza No Sleep 182 poena

         Video sam Temze i na 25, a svakog dana se vozim na 33 kada idem na posao. To siba kao ludo, samo cekam kada ce da podivlja :O Nadam se da ce ih ispeglati dok se ne bude desio jos neki haos :/

         Kiza No Sleep objavljeno
          Nova poruka…
          Dodaj fotografiju dodaj link fotografije