Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Saobraćajna nezgoda na Slaviji (20.10.2018)

0

Prevoznik: Arriva (gar.br. P40109) / Temsa Avenue LF12 (2018)

Saobraćajna nezgoda dogodila se rano jutros na kružnom toku Slavija, kada se autobus privatnog auto-prevoznika sa linije 47 zabio u banderu. Prema prvim informacijama povređen je vozač (60), koji je prevezen u Urgentni centar na reanimaciju.

Naš vozač A.Č. (1958) je upravljao vozilom. Vozilo je novo, pre mesec dana registrovano, tehnički ispravno. Vozač je zaposlen duže vreme, nikada nismo imali problema sa njim, to je zaista jedan divan i pošten covek. I mi smo šokirani ovim sto se dogodilo, to je linija 47 noćnog prevoza. Čekamo detalje istrage, kaže Drago Tošić, ispred Konzorcijuma privatnih prevoznika.

izvor: Blic

Snimak sa lica mesta (RTS):

 

Dopuna (22.10.2018):

Vozač autobusa gradskog prevoza na liniji 47 Avram Č. (60), koji je u subotu teško povređen kada se vozilom kojim je upravljao zakucao u banderu na Slaviji, oporavlja se, javljaju iz Urgentnog centra. Međutim, povrede koje je zadobio su stravične, te će po svemu sudeći oporavak biti dug.

On se oporavlja i njegovo stanje je stabilno. Bolje je nego juče – rekli su iz Urgentnog centra za “Blic”.

Međutim, navodi pojedinih Avramovih kolega koji su posumnjali da je nesrećni vozač doživeo srčani udar u toku vožnje, te da je to razlog zbog kog se zakucao u stub, ispostavilo se, nisu tačni.

izvor: Blic

 

Dopuna (22.10.2018):

Po jednoj varijanti su za nesreću krivi vlažan kolovoz i neprilagođena brzina, a po drugoj jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju autobusi gradskog prevoza – ibertura, iberturaža ili nekontrolisano ubrzanje i povećavanje broja obrataja motora čak i iznad maksimuma.

Stručnjaci tvrde da se radi o klasičnom kvaru na dizel i turbo dizel motorima, ali koji su uglavnom vezani za vozila starije generacije, dok je autobus koji je učestvovao u nesreći bio skoro potpuno nov.

Međutim, kako kažu pojedini vozači koji svakodnevno prevoze Beograđane, ovakvi incidenti, ali sa manjim posledicama, poslednjih godina su se dešavali i na novijim autobusima.

To je situacija u kojoj vozilo samo nabije obrtaje dok je u brzini, maksimalni gas. Ne može se kočiti ni nožnom, ni staničnom ni prakirnom kočnicom, ne može se automatski menjač prebaciti u “neutral”, ne pomaže ni gašenje centralne sklopke, tzv. “pečurke”. Jedino rešenje je smotati autobus u najbližu prepreku, jer, logično, što se duže kreće, ubrzanje je veće, i samim tim i šteta koju će takvo vozilo bez kontrole izazvati. Ako ste pažljivije pogledali fotografije sa lica mesta, na Slaviji, videli ste da uopšte nema tragova kočenja. Problem je što je tu iberturu jako teško dokazati – rekao je jedan od vozača zaposlen u Konzorcijumu privatnih prevoznika.

izvor: Blic

busevi.com objavljeno

  23 answers

  Рипањац 405 (anonymous)

  Према незваничним подацима, “Арива” је контактирала фабрику и све “Темзе” ће бити подвргнуте испитивањима и отклањању проблема, а фабрика ће морати о свом трошку да надокнади уништени #П40109, возила су у гарантном року.

  Незванично, али делује прилично уверљиво. Живи били па видели…

  Рипањац 405 objavljeno
   busevi.com 696 poena

   Saopštenje prevoznika:

   Kompanija Arriva Litas je od septembra u saobraćaj vratila 25 novih autobusa marke Temsa Avenue LF 12, proizvedenih 2018. godine, nakon što je posle brojnih zajedničkih ispitivanja i modifikacija sa proizvođačem Temsa iz Turske utvrđeno da ispunjavaju sve bezbednosne uslove. Nakon preventivnog povlačenja vozila iz saobraćaja predstavnici kompanije su zajedno sa predstavnicima proizvođača Temsa izvršili niz ispitivanja i testiranja, na predmetnim vozilima u periodu od tri meseca, a izvršena su i dodatna podešavanja sa ciljem povećanja bezbednosti kretanja autobusa.

   Izmene na softveru i zamena pojedinih kablovskih snopova preventivno su urađene na svim vozilima ovog tipa, a zamenjena je i komanda ubrzanja vozila (pedala gasa). Nakon izvršenih izmena sprovedena su testiranja u režimu stajanja vozila, režimu kretanja vozila, a na kraju i u realnim uslovima saobraćaja u Beogradu. Po završetku svih ispitivanja dobijena je pisana potvrda od strane proizvođača Temsa da su vozila spremna za dalju upotrebu bez ikakvog rizika da može doći do kretanja ili ubrzanja vozila bez komanda/zahteva od strane vozača. Na osnovu svih dobijenih činjenica, menadžment kompanije Arriva odlučio je da na ulice prestonice vrati sva vozila ovog proizvođača.

   busevi.com objavljeno
    Galenika84 37 poena

    Prevoznik “Arriva” je povukao autobuse marke “Temsa” i neće saobraćati dok se ne ispitaju i eventualno otklone nedostaci.

    Galenika84 objavljeno
     ZaBoljiPrevoz1 14 poena

     Ne sporim da su Temse loše, čak su i dobra vozila. Onaj komentar što sam postavio danas u temi vezano za nesreću u Ustaničkoj, mislio sam na loše   “napravljenu” elektroniku. Nisam mislio da je ovako autobus loš. Zaboga, što bih to rekao kad je autobus bolji od većine autobusa na ulicama.

     ZaBoljiPrevoz1 objavljeno
      Galenika84 37 poena

      Temzini autobusi saobraćaju kao i sva druga vozila. Ja se skoro svaki dan vozim Temzama i uopšte nema problema. Vozila se normalno kreću i meni se ta vozila čak i sviđaju. Unutra baš dobro izgledaju i vrata imaju zvučno upozorenje kad se otvaraju i kad se zatvaraju.

      Galenika84 objavljeno
       Galenika84 37 poena

       Ja se često vozim ovim autobusima jer linija 26 mi stoji kod faksa. Mislim ako dođe Temza uđem u nju. Meni vožnja izgleda sasvim normalno. I uprkos onoj nesreći vozim se tim vozilima i ne bojim se.

       Galenika84 objavljeno
        Рипањац 405 (anonymous)

        Како незванично сазнајем, још једна “Темза” добила туражу ових дана…

        Лепо, богами… Онда су сви докази ту ако је ово тачно.

        Рипањац 405 objavljeno
         busevi.com 696 poena

         Odgovor nadležnih (13.11.2018):

         Nemamo nove informacije. Još čekamo policijski izveštaj – kratak je odgovor predsednika Konzorcijuma privatnih prevoznika čijem preduzeću pripada autobus Arriva (gar.br. P40109) / Temsa Avenue LF12 (2018) koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi na Slaviji (20.10.2018).

         busevi.com objavljeno
          ×

          Prijava