Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Uspostavljanje tramvajskog saobraćaja preko mosta na Adi (od 05.07.2019)

1

🚉

Po završetku radova na postavljanju tramvajskih šina duž Mosta na Adi, od petka, 05.07. uspostavlja se redovan tramvajski saobraćaj preko ovog mosta, i na taj način što će se izmeniti trase tramvajskih linija broj 11, 13 na sledeći način:

 • Linija broj 11 (Kalemegdan/Donji grad/ – Blok 45) koja je do sada za vezu Dorćola (okretnica Kalemegdan /Donji grad/) i Novog Beograda (okretnica Blok 45) koristila Stari savski most, ubuduće će saobraćati preko Mosta na Adi, a umesto Ulicom Milentija Popovića kretaće se Bulevarom vojvode Mišića, i na taj način omogućiti direktnu vezu Dorćola i Novog Beograda sa Sajmom. Kako je stajalište “Sajam” izuzetno značajna presedačka tačka, kako gradskih tako i prigradskih linija, promenom trase linije broj 11 veliki broj putnika može ostvariti vezu sa najužim centrom grada (pešačka zona). Napomena: S obzirom da su u toku radovi na rekonstrukciji Karađorđeve ulice, ova linija će privremeno saobraćati na relaciji (Tašmajdan – Blok 45) i nosiće oznaku 11L.
 • Linija broj 13 (Banovo brdo – Blok 45) koja je do sada za vezu Banovog brda (okretnica u Požeškoj ulici) i Novog Beograda (okretnica Blok 45) koristila Stari savski most, ubuduće će saobraćati preko Mosta na Adi. Na taj način ostvariće se najkraća i najbrža veza ne samo između ova dva naselja već će ovu pogodnost moći da koriste stanovnici i drugih delova Čukarice (Sremčica, Rušanj), Rakovice i Barajeva presedanjem na liniju 13 u Požeškoj ulici. Uspostavljanje najkraće veze između Banovog brda i Novog Beograda dovešće do rasterećenja pojedinih autobuskih linija koje saobraćaju na ovim relacijama, a dosadašnjim korisnicima linije 13 značajno će se skratiti vreme putovanja.

🚏

Uspostavljaju se 4 nova tramvajska stajališta koja će koristiti linije broj 11 (u privremenom režimu 11L) i 13, i to dva stajališta u Bloku 42 koja će predstavljati vezu sa budućom glavnom autobuskom stanicom i dva stajališta na petlji Radnička koja će omogućiti presedanje na linije koje saobraćaju Radničkom ulicom (23, 37, 51, 52, 53, 56, 58 i 88), kao i na liniju broj 94 koja daje vezu sa Banjicom, Miljakovcem i Resnikom.

Postavljanjem tramvajskih šina preko Mosta na Adi i petlji Radnička omogućene su sve veze Banovog brda, Novog Beograda, centra grada, Rakovice i Čukarice što ostavlja mogućnost daljeg razvoja tramvajskog podsistema u zavisnosti od potreba korisnika. Takođe, u slučaju izvođenja infrastrukturnih radova, kao i vanrednih izmena režima saobraćaja postojaće alternativna veza preko novog mosta čime će se obezbediti kontinuitet u funkcionisanju tramvajskog podsistema.

Pored navedenih izmena, na redovnu trasu će se vratiti i sledeće tramvajske linije:

 • Linija broj 12 (Omladinski stadion – Banovo brdo)
 • Linija broj 3 (Omladinski stadion – Kneževac) – koja će pod oznakom 3L1 saobraćati privremeno do okretnice u Topčiderskom parku zbog radova na izmeštanju Topčiderske reke.
busevi.com objavljeno

  5 answers

  ZaBoljiPrevoz1 14 poena

  @dzoni90, @Galenika84

  Ta stanica je uspostavljena, nego mi je čudno to što nije uspostavljena za linije 91, 92, 511, 551, 553 i 860. Sad neko ko ide iz, recimo, Rucke, ide do stanice Čukarica, pa onda do Ade na neki prevoz 1 stanicu, pa na tramvaj iznad.

  ZaBoljiPrevoz1 objavljeno
   Galenika84 36 poena

   @ dzoni90

   Koliko ja znam, ta stanica koju pominješ na novom mostu bi trebala da bude aktivirana uskoro jer je gore iznad nje uspostavljena tramvajska stanica “Petlja Radnička”.

   Na tom mestu je već odavno pripremljena stanica ali nije bilo poente da tu stoje autobusi a sad sa puštanjem tramvaja preko mosta na Adi trebalo bi da će se i ta aktivirati zbog presedanja. Vrlo je to značajna stanica za presedanje za dolazak do Novog Beograda.

   Takođe sam video i da je pripremljeno i da linija 94 stoji u zoni gde sad stoje tramvaji na stanici “Petlja Radnička”.

   To će biti vrlo ključno mesto za presedanje.

   Galenika84 objavljeno
    Galenika84 36 poena

    @ Mladen Milić

    Malo si pomešao. Rekonstruisana je železnička pruga od Topčidera do Resnika a tramvajska pruga na tom delu nije rekonstruisana. Jednom prilikom sam prolazio tuda privremenom linijom 3A od Savskog trga do Kneževca i video da je tramvajska pruga zarđala.

    Uskoro počinje rekonstrukcija “Bulevara Patrijarha Pavla” i njegovo proširenje i u okviru toga će se rekonstruisati i tramvajska pruga. Zbog toga linija 3 ne ide do “Kneževca”. Tamo su obimni radovi na izmeštanju korita Topčiderske reke i to je preduslov da bi Bulevar mogao da se proširi.

    Galenika84 objavljeno
     Mladen Milić 2 poena

     Zašto 3 ide samo do Topčidera, ta pruga je skoro rekonstriusana?

     Predlog – vratiti liniju 1 na trasi Kalemegdan – Rakovica (bivši terminusi) preko SSM i Mosta na Adi. Time se popunjava praznina od Kalemegdana do Ušća, a i direktno povezuju Rakovica i NBG.

     Ne bi bilo loše planirati tramvajsku okretnicu Ušće, u parku na Ušću Save u Dunav, zbog budućeg skidanja starog Savskog mosta.

     Mladen Milić objavljeno
      dzoni90 16 poena

      Bilo bi dobro da i linije 551, 511, 91 i 92 staju na stanici na novom mostu. Tako bi se omogućilo stanovnicima Velike Mostanice, Sremcice, Ostruznice i Makisa omugilo da brze stizu na Novi Beograd.

      dzoni90 objavljeno
       ×

       Prijava