Izmene na linijama, pitanja, prijave, predlozi … vezani za funkcionisanje linija javnog gradskog i prigradskog prevoza.

Generic selectors

Zajednički autobuski prevoz između Pančeva i Beograda ?

0
Goran 18 poena

Krajem oktobra 2017. trebalo bi da saznamo da li postoji opravdanost za uspostavljanje zajedničkog javnog prevoza između Pančeva i Beograda.

Naime, Grad Pančevo raspisao je tender kojim traži izradu Studije opravdanosti zajedničkog obavljanja javnog prevoza grada Pančeva i grada Beograda. Rok za dostavu ponuda je 17.05.2017., a od 27.05.2017. trebalo bi da se u roku od 120 dana saznaju mišljenja stručnjaka povodom ovog pitanja.

Ideja za uspostavljanje zajedničkog prevoza javnosti je poznata još od prošle godine (2016), kada su gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izneli ovaj predlog. Od tada jedino je konstatovano da postoje zakonske prepreke za uspostlvjanje zajedničkog autobuskog prevoza.

Goran objavljeno

  Best answer

  busevi.com 696 poena

  Saobraćajni fakultet i firma “PTC” završili su izradu Studije opravdanosti uspostavljanja zajedničkog prevoza putnika između Grada Pančeva i Grada Beograda.

  Studija pokazuje da postoje mogućnosti za zajedničku autobusku liniju i da bi korist bila mnogostrurka za oba Grada.

  Prema proceni iz Studije na relaciji “Pančevo – Beograd” i “Beograd – Pančevo” dnevno se obavi 7.331 vožnji od čega autobusom 6.700. Na osnovu ankete 90% ispitanika bi volelo da saobraćaj bude integrisan, a više od 89% svoj dalji put nastavlja sa linijama gradskog prevoza u Beogradu. Od ukupnog broja ispitanika više od 83% je u dnevnim migracijama (posao, škola, fakultet).

  Studija konstatuje da putnici sada ka Beogradu plaćaju dve karte za neintegrisani sistem, što je više nego da plaćaju treću zonu beogradskog prevoza, u kome bi bila linija “Pančevo – Beograd”, ukoliko bi bila uspostavljena.

  Vršni saobraćaj je između 06h i 08h radnim danom kada putuje oko 1.140 putnika.

  Predlaže se poluekspres linija “Glavna autobuska stanica Pančevo – Beograd /Pančevački most/”. Linija bi na trasi imala 6 stajališta, u jutarnjem špicu saobraćalo bi 6 vozila, u popodnevnom špicu 7 vozila. Studija predviđa 87 polazaka po smeru, prvi polazak bio bi u 04:45h, a poslednji polazak ka Pančevu u 00:22h.

  Mesečna karta koštala bi: 4.490,00 din. za zaposlene, a za đake i studente: 2.000,00 din.

  Pojedinačana karta iznosila bi: 179,00 din.

  busevi.com objavljeno

   5 answers

   sole 467 poena

   Nadam se da to nece ispasti na kraju produzena linija 108 do nekog od terminusa u Pancevu.

   sole objavljeno
    Sergej 36 poena

    Beograd bi trebao prvo da reši problem prevoza na teritoriji Grada  Beograda, a ne da postoje takozvane gradske linije za Dobanovce, Begaljicu i ostala sela, a da nasuprot tim “gradskim linijama” isto tako postoje PRI-gradske linije koje su sve samo ne normalan prevoz… Da je normalnosti i volje kod Beogradske vlasti oni bi prvo rascistili sa tim takozvanim PRI-gradskim prrvozom, pa bi TEK ONDA uvodili GSP u susedne gradove kao sto je teritorija grada Panceva, Opovo i ostalo. Svakom iole razumnom je jasno da je apsurd da na teritoriji Beograda postoji prigradski prevoz dok ce GSP pustati u susedne gradove i susedne opstine van teritorije Grada Beograda, ako im zakon dozvoljava oni neka onda uvedu i GSP-Beograd i do Novog Sada, Indjije, Sremske Mitrovice… Pa ako moze do Opova i Panceva, zasto ne bi mogolo i do Indjije?

    Sergej objavljeno
     Željko (anonymous)

     Linija 108 je katastrofa u svakom smislu. S jedne strane je to jedina linija koja ide, sada već jako naseljenim Pančevačkim putem, a ima jako slab interval polazaka, a s druge strane, terminus u Revi je pokazatelj jedne katastrofalne politike, zabetonirane metropole Grada Beograda. Vlast Pančeva je svesna da bi Beograd progresivno progutao Pančevo, kao što se svojevremeno desilo i sa gradom Zemunom, pa ne puštaju GSP, kao da je zarazan, a pritom 108, da bi se okrenuo u Revi, prođe i tablu sa natpisom PANČEVO, tako da tehnički, svakako ulazi u grad, ali ne sme da pređe most, jer će time ugroziti nečiju plavu krv.

     Željko objavljeno
      sole 467 poena

      Gradski prevoz u Pančevu i Staroj Pazovi bi mogao da se pripoji Beogradu

      Beograd i Pančevo mogli bi uskoro da imaju integrisan javni prevoz. Raspisan je tender za studiju opravdanosti, cilj – olakšati ljudima život.

      Ako stručna studija, za koju je Grad Pančevo raspisao tender, pokaže da postoji ekonomska računica, sa “bus plus” karticom moglo bi da se autobusom i “beovozom” putuje od prestonice do najvećeg grada u Banatu, pišu Večernje novosti.

      Obe gradske vlasti su zainteresovane, ali pre nego što se krene u ralizaciju, potrebno je analizom utvrditi da li postoji sva potrebna organizaciona i transportna infrastruktura.

      Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, prethodne dve godine bilo je nekoliko razgovora na tu temu sa kolegom Sašom Pavlovim.

      “Naša želja je da olakšamo život ljudima koji žive u okolini grada Beograda, a rade u njemu, zato nam je ideja da pokušamo da integrišemo javni prevoz ne samo sa Pančevom već i sa Starom Pazovom“, kaže Mali.

      “Ova saradnja će ići na obostranu korist, ali svakako najpre čekamo reč stručnjaka. Sve to nam omogućava Zakon o komunalnim delatnostima koji upravo stimuliše saradnju dveju jedinica lokalne samouprave u realizaciji komunalnih delatnosti kao što je javni prevoz”, dodaje on.

      Pančevci su povukli konkretan potez. Gradska uprava je raspisala tender na kome traže stručnu kuću koja bi izradila studiju opravdanosti zajedničkog obavljanja komunalne funkcije javnog prevoza grada Pančeva i grada Beograda.
      “U razgovorima sa Sinišom Malim bilo je reči ne samo o autobuskom javnom prevozu već i o železnici i “beovozu””, za “Novosti” priča gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

      “Eventualni projekat bi predstavljao saradnju dveju lokalnih samouprava. Moguće su dve opcije”, produženje beogradskih gradskih linija do Pančeva ili bi JKP “Autotransport Pančevo” saobraćao i po određenim delovima Beograda.
      Prema rečima Saše Pavlova, Mali i on su zaključili da je najbolje angažovati stručnjake koji bi uradili analizu.
      “Stručnjaci iz oblasti ekonomije i saobraćaja sigurno će proceniti opravdanost takvog projekta. Na osnovu toga bismo razmotrili koji su sledeći koraci i koliko bi sredstava trebalo izdvojiti u narednoj budžetskoj godini kako bi ova ideja eventualno zaživela”, zaključio je Pavlov.

      Pravne službe oba grada upozoravaju da inicijativa “ima manu”. Grad Beograd ima poseban status u Srbiji, a Pančevo je grad u pokrajini.

      Stručne kuće koje su spremne da sačine studiju imaju rok do 17. maja, a koji će izvođač biti izabran po kriterijumu najniže ponuđene cene, biće poznato deset dana kasnije. Analiza treba da odgovori postoje li transportne potrebe, da li ima zakonskih i regulatornih okvira, koje bi linije postojale. Osim prometa putnika, bitan je i ekonomski aspekt – eksploatacioni troškovi, procenjeni prihodi, ekonomska efikasnost. Potrebno je fizički i tarifno integrisati sistem.

      izvor: B92

      sole objavljeno
       Anonymous

       Зашто онда не би био Интегрисан превоз и према Сремској Митровици, Ваљеву, Зрењанину, Инђији, Аранђеловцу, Смедереву?

       Ово је страшно шта нам раде!

       Да ли Панчево, Пећинци, Чента, Опово итд, да ли они издвајају за Град Београд оно што издвајају Београдске општине?

       Да ли Град Панчево издваја јединог динара за Град Београд?

       Док градске општине Града Београда (које су у трећој и четвртој зони) итекако улажу у тај Град Београд!

       … а шта добијају за узврат?  Добијамо то да ће од сада и засебан Град Панчево да се вози за исту цену карте као и назови Београдске општине.

       Па докле више ниподаштавања и омаловажавања нас који смо НАВОДНО у Граду Београду, а заправо смо у горем положају него насеља која не припадају Београду.

       Anonymous objavljeno
        ×

        Prijava