Gradski zglobni autobus Solaris Urbino 18 koji možemo očekivati uskoro na Beogradskim ulicama?

FacebookTwitter

Napisao Administrator
četvrtak, 14 februar 2013 20:40

Link fotografije: Solaris Urbino 18

Solaris Urbino 18 je autobus modernog dizajna i praktičnih rešenja. Cela serija gradskih autobusa "Urbino" garantuje udobnost i sigurnost za putike na najvišem nivou.

Radi se o potpuno niskopodnim autobusima, a ojačana struktura autobusa garantuje maksimalnu izdržljivost i u najtežim uslovima puta i sredine. Iako se radi o niskopodnim autobusima koji već po svojoj konstrukciji niskog poda omogućavaju lakši ulazak i izlazak putnika, Solaris Urbino 18 standardno se isporučuje i sa elektronski kontrolisanim vazdušnim oslanjanjem koje poseduje i opciju tkzv. "nakretanja" odnosno spuštanja jedne strane vozila kako bi se razmak između poda i tla još više smanjio i kretanje putnika bilo dodatno olakšano. Ova opcija posebno je korisna za osobe koje se otežano kreću ili osobe sa invaliditetom. Takođe, autobusi poseduju i rampu za ulaz/izlaz osoba sa invalidskim kolicima koja se može koristiti ručno ili elektronski.

Maksimalni predviđeni kapacitet zglobnog autobusa Solaris Urbino 18 iznosi 183 putnika. U autobuse se ugrađuju moderni dizel motori koji omogućavaju ekonomičan rad i zadaovoljavaju stroge standarde u zaštiti okoline, standardno se ugrađuje DAF motor oznake PR228, snage 231 kW.

Unutrašnjost je prostrana i svetla, a o prijatnoj atmosferi u toku vožnje brine i klima uređaj.

Tehnički podaci (Solaris Urbino 18):

  • Motor: (Standardno) - DAF PR228 (231 kW) ; (Opciono) - DAF PR265 (266 kW)
  • Menjač: (Standardno) - Voith Diwa 5 (Opciono) - ZF Ecolife
  • Zapremina rezervoara za gorivo: 350 litara
  • AdBlue rezervoar: 40 litara
  • Sistem grejanja: (Standardno) Webasto sistem
  • Prednja osovina: (Standardno) ZF RL 75 EC (nezavisno oslanjanje) ; (Opciono) - ZF RL 85 A
  • Srednja osovina: ZF AVN 132
  • Pogonska osovina: ZF AV 132
  • Upravljanje: ZF Servocom 8098
  • Kočnice: EBS (elektronski kontrolisan sistem kočenja) zajedno sa ABS i ASR sistemom. Ručna kočnica, stanična kočnica.

Kako je danas objavljeno ovaj poljski proizvođač isporučiće zglobne gradske autobuse za prevoznika GSP "Beograd", a to bi upravo trebalo da bude model Solaris Urbino 18.

Link: Solaris - Great Success in 2012
Više fotografija: Solaris Urbino 18

[Solaris] [Hvala: Goran]

Dodaj komentar

Molimo Vas da kod pisanja komentara, davanja predloga ili pritužbi na funkcionisanje linija budete što precizniji sa podacima - komentari koji su nerazumljivi, ne sadrže potrebne podatke ili sadrže netačne podatke neće biti objavljeni. Upozoravamo Vas da rasprave ne vode rešenju ni jednog problema, već samo konstruktivni predlozi, dijalog i razumevanje, i molimo Vas da to imate u vidu. Bilo kakva vrsta vređanja, političke diskusije, neće se tolerisati i takvi komentari biće obrisani. Ukoliko primetite neprikladan komentar molimo Vas da nas obavestite klikom na link "Prijavi administratoru". Ocenjivanje komentara dozvoljeno je samo registrovanim posetiocima. Upotreba više različitih korisničkih imena prilikom pisanja komentara, odnosno pisanje različitih komentara sa više različitih imena nije dozvoljeno i sledi automatska zabrana pisanja komentara. Upotreba isključivo velikih slova nije dozvoljena.

Sigurnosni kod
Osveži